loader
Foto

Projektkészítés az MpLAB-bal

Sorozatunk első részében bemutatjuk az MpLAB IDE keretkörnyezet használatát, egy egyszerű projektet készítünk el. A Microchip ma már nem az MpLab IDE környezetet javasolja a fejlesztésre, hanem az MpLabX-et, természetesen a Szerkesztőség egy későbbi cikkben ezt a verziót veszi majd górcső alá.

Indítsuk el az Mplab fejlesztőkörnyezetet, amelyet a Microchip oldaláról tudunk letölteni. Ezután kattintsunk a Project/Project Wizard menüpontra. Ekkor egy "Welcome" ablak fogad minket, kattintsunk a "Next" nyomógombra.

A következő lépésben tudjuk kiválasztani a felhasználni kívánt mikrovezérlő típusát. Válasszuk ki a PIC18F14K50-es eszközt.

A következő ablakban adhatjuk meg a felhasználni kívánt fordítót. Ne felejtsük el, hogy előtte nekünk telepíteni kell az ingyenesen letölthető MCC18-as compiler-t. 

A projektkészítés harmadik lépésénél tudjuk megadni a projektünk helyét és a nevét.

A negyedik lépésnél lépjünk tovább, hiszen még nincsenek olyan létező file-aink, amelyeket a projektünkhöz hozzá tudnánk adni.

Végül pedig egy összefoglalást kapunk.

 

A projekt sikeres létehozása után készítsünk eg "C" kódot, amelyet a projekthez adunk és azután lefordítunk. A "File/New" menüpontra kattintunk, és a megjelenő szövegszerkesztőbe írjuk be a következő ábrán lévő "C" kódot.

 

Fontos, hogy a projekt "Source Files" közé vegyük fel a "C" file-unkat (pelda1.c). Ezután fordítsuk le a projektünket, amelyet megtehetünk a CTRL+F10 bilentyűkombinációval is. Ha minden jól csináltunk, akkor a projektkönyvtárunkban egy "hex" kiterjesztésű file-t kapunk, amelyegy programozókészülékkel letölthető a PIC18F14K50-es mikrovezérlőbe.

 

 Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Hát igen.... Elérkeztünk a 100. cikkhez. Köszönjük az érdeklődést, a visszajelzéseket. Ezért valami érdekessel, nem annyira ismert témával ünnepeljük ezt a kerek fordulót. A választás a FreeRTOS-ra, egy valósidejű operációs rendszerre esett. Ezt a be. . . .

Sorozatunk első részében bemutatjuk az MpLAB IDE keretkörnyezet használatát, egy egyszerű projektet készítünk el. A Microchip ma már nem az MpLab IDE környezetet javasolja a fejlesztésre, hanem az MpLabX-et, természetesen a Szerkesztőség egy későbbi . . . .

Megismerkedünk most gyakorlati oldalról az USB-CDC használatával. Készítünk egy projektet az MpLab segítségével, amelynek segítségével LED-eket kapcsolunk be, illetve ki, de megnézzük azt is, hogy hogyan tudunk a mikrovezérlőből beolvasni string-et.. . . .