WebElektronika

Első C# projekt

person access_time 2014.01.08.
Ebben a cikkben elkészítjük közösen az első C# projektünket a Visual Studio 2012 segítségével. A konzolalkalmazással megismerjük a projektkészítés menetét is.


Az Interneten több ingyenes C# fordító található, sőt, még egy online verzió is bárki által használható. A WebElektronika C# programozási nyelvről szóló cikkei a Visual Studio 2012-es fejlesztői rendszer segítségével készülnek.

A Visual Studio ingyenesen használható, aktuális verziója, az Express Edition innen tölthető le. A VS2012-es ingyenes verziójával is tudunk olyan alkalmazásokat fejleszteni, amelyek a Windows 8 Store-ban is publikálhatók. (A "Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop" verzióval csak desktop-os alkalmazások készíthetők.)

A VS2012-es fejlesztőrendszer elindítása és a File/New/Project menüpont kiválasztása után a következő kép (1. ábra) fogad minket.


1. ábra   A projekt nevének és egyéb tulajdonságainak a megadása

 

Válasszuk ki a "Console Application"-t, a .NET keretkörnyezet verzióját, adjunk nevet a leendő projektnek és kattintsunk az "OK" gombra. Ezután létrejön egy "alap projekt" (2. ábra), amely dos ablakban lesz futtatható.


2. ábra   Konzolalkalmazásunk a VS2012-ben

 

Látható, hogy a "ConsoleAlap1" névtérben (ez a projekt neve) létrejött egy "Program" nevű osztály. Az osztályban lehetnek metódusok és változók. Beállítható minden változónál és metódusnál a láthatóság, azaz, hogy az osztályon kívül ezek láthatóak-e vagy nem.
A "Solution Explorer" ablakban találjuk a projekthez szükséges file-okat, referenciákat. Ha ez az ablak nem jelenne meg, akkor a View menüpontban megtaláljuk ezt is.

A "static" segítségével megadható az, hogy egy adott metódus / változó példányosítás nélkül, vagy csak példányosítás után alkalmazható-e.

A "Console" osztályban (System névtér része) találunk olyan metódusokat, amelyek segítségével tudunk írni a képernyőre, illetve adatokat beolvasni a billentyűzetről. Egészítsük ki ezt a projektvázlatot. Írjuk be a "Console.Writeline("WebElektronika");" sort. Látni fogjuk, hogy ha szeretnénk beírni valamit, az "IntelliSense" megjelenik és felkínál különböző lehetőségeket


3. ábra   IntelliSense használata

 

Ezt egyszerűbben is be tudjuk írni, ha használunk "code snippet"-et. Írjuk be a következő sorba a "cw"-t és nyomjunk kétszer TAB-ot. Akiket jobban érdekelnek a "code snippet"-ek, látogassanak el ide, vagy akár ide.


4. ábra   Snippet-ek használata

 

A TAB kétszeri megnyomása után "Console.WriteLine()" megjelenik. Írjuk be a WriteLine metódus paraméterlistájába a "C# tanfolyam" szöveget, idézőjelek közé. Ekkor a következő programunk lesz :

namespace ConsoleAlap1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("WebElektronika");
            Console.WriteLine("C# tanfolyam");
        }
    }
}

Futtassuk ezt a programot debug módban. Ezt megtehetjük az "F5" funkciógomb megnyomásával, vagy akár a Debug / Start Debugging menüpont kiválasztásával is. De kattinthatunk a "Start" gombra is.


5. ábra   "Play" gomb (Start)

 

Megjelenik egy DOS ablak, majd rögtön el is tűnik. De miért?

Nos, a programunk (Main metódus) szépen működik, kiírja két sorban a megadott szövegeket, majd a metódus működése véget ér. Hogy ez ne történjen meg, hogy ne tűnjön el a parancsablak, módosítsuk egy sorral a programunkat úgy, hogy a kiírások végén várjuk meg az Enter leütését.

A módosított program a következő : 

namespace ConsoleAlap1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("WebElektronika");
            Console.WriteLine("C# tanfolyam");
            Console.ReadLine();
        }
    }
}

 

A 6. ábrán látjuk a futási eredményt. Az Enter leütése után az ablak eltűnik.


6. ábra   Futási eredmény

 

Ezt a programot akár az online fordítón is tesztelhetjük, ahol a "Console.ReadLine();" sor elhagyható (7. ábra).


7. ábra   Online fordítás