loader
Foto

Java projekt készítése NetBeans segítségével

Megnézzük ebben a cikkben, hogy hogyan tudunk készíteni egy Java projektet a NetBeans fejlesztőrendszer segítségével. Készítünk egy konzolalkalmazást, amely beolvas és megjelenít egy sztringet.

A NetBeans és az Eclipse széles körben elterjed a Java fejlesztők körében. Mi a NetBeans használatának az alapjait mutatjuk be és a későbbi cikkek is ennek az ingyenes fejlesztőkörnyezetnek a használatával fognak elkészülni. Egy egyszerű projekt megvalósításának a menetét ismertetjük képek segítségével.


1. ábra   Bejelentkezési oldal
 

A File/New Project menüpont kiválasztásával ki meg tudjuk adni a projektünk típusát. Válasszuk a "Java" és a "Java Application"-t (2. ábra).


2. ábra   A projekt típusának kiválasztása
 

Adjuk meg a nevét a projektünknek, illetve az elérési útvonalát (3. ábra).


3. ábra   A projekt adatainak a megadása
 

Ezután a következő kezdőkép fogad minket (4. ábra).


4. ábra   Alapnézet
 

Írjuk be a következő kódot.

package javaapplication1;

import java.util.Scanner;

public class JavaApplication1 {

    public static void main(String[] args) {
        
        Scanner sc = new Scanner(System.in);
        System.out.println("Add meg a nevedet :");
        String str = sc.next();
        System.out.println("Szia " + str);
    }
}

A "main" metódusban példányosítjuk (sc) a "Scanner" osztályt, ezzel fogunk beolvasni egy String-et a konzolról. Ezt a String-et (str) hozzáfűzzük a "Szia"-hoz. Nyomjuk meg az "F6" funkciógombot. A futási eredmény és a kód az 5. ábrán látható.


5. ábra   A Netbeans használat közben
 

 Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Elkészítjük a Java nyelv segítségével az első swing-es alkalmazásunkat. Nem törekszünk a Java nyelv részletes elméleti szintű bemutatására, inkább a gyakorlati alkalmazásra fektetjük a hangsúlyt.. . . .

Megnézzük most két példán keresztül a UIManager használatát. Az első projektben lekérjük azokat a felületlehetőségeket, amelyeket fel tudunk használni. A második projektben ezeket alkalmazzuk a swing-es megjelenítéskor.. . . .

Megnézzük ebben a cikkben, hogy hogyan tudunk készíteni egy Java projektet a NetBeans fejlesztőrendszer segítségével. Készítünk egy konzolalkalmazást, amely beolvas és megjelenít egy sztringet.. . . .