WebElektronika

MSSQL adatbázis készítése ASP.NET projektben

person access_time 2014.06.06.
Megnézzük most azt, hogy hogyan tudunk szerveroldali alkalmazásokhoz adatbázist készíteni, illetve hogyan használhatjuk azt fel. Készítünk most egy adatbázist, adattáblát, azután feltöltjük adatokkal, amelyeket megjelenítünk majd egy egyszerű vezérlő segítségével.


A webes alkalmazások szinte állandó velejárója az adatbázisok használata, akár honlapokról, akár webszolgáltatásokról van szó. Nagyon sok fajtája létezik az adatbázisoknak, még az ingyenes változatoknak is. Megnézzük most -nagyon részletesen- az MSSQL adatbázis készítését ASP.NET (Active Server Pages) környezetben.

Indítsuk el a VS2012-t, majd a File / New Website menüpont kiválasztása után kattintsunk az ASP.NET Empty Website-ra. Ekkor egy olyan projektet hoztunk létre, amely csak két config file-ból áll. Ezután vegyünk fel egy weblapot (Default.aspx). A projektünk kezdete az első ábrán látható.


1. ábra   A Solution Explorer
 

Ezután megint vegyünk fel egy új elemet (Add / New Item), de most ne egy webform-ot, hanem egy "SQL Server Database"-t. A neve legyen ennek adat.mdf. Ezután egyezzünk bele abban, hogy a projektünk tartalmazni fog egy speciális könyvtárat, az "App_Data"-t (2. ábra).


2. ábra   Az App_Data könyvtár létrehozása
 

Ha ezzel készen vagyunk, akkor a következően fog a projektünk felépülni (3. ábra).

3. ábra   A Solution Explorer felépítése
 

Ebben az ablakban nem tudunk az "adat.mdf" adatbázisban egy táblát létrehozni. Ezért használnunk kell a Server Explorer ablakot, ahol létre tudunk hozni adattáblát (4. ábra).


4. ábra   A Server Explorer ablak
 

Látható, hogy az adatbázsunkban készíthetünk tárolt eljárásokat, függvényeket, illetve táblákat is. Vegyünk fel egy új táblát, és hozzunk létre a táblában oszlopokat. Vegyük észre, hogy amikor felveszünk egy új oszlopot, akkor módosul a tábla alatt lévő SQL parancs is.

Alaphelyzetben az "Id" kulcsmező, tehát nem engedélyezhetjük ennél a tulajdonságnál a null mezőt, mindig értéket kell adnunk, amikor ebben a táblában felveszünk később egy új rekordot (5. ábra).


5. ábra   Az adattábla létrehozása
 

Amikor elkészültünk az adattábla létrehozásával, kattintsunk az "Update" ikonra és készen is vagyunk, a frisstés után látható lesz az adatbázisban az adattáblánk.

Vegyünk most fel rekordokat a táblánkban! Kattintsunk a "Show Table Data" sorra (6. ábra) és ezután a rekordok felvihetők (7. ábra).


6. ábra   Töltsük fel adatokkal a táblát
 

Vegyünk fel rekordokat!


7. ábra   Öt rekord felvitele
 

Elkészült az adatbázisunk, benne egy olyan adattábla található, amely öt rekordot tartalmaz. Olyan adattáblánk van, amelyben vannak ki nem töltött "cellák" is, tehát tapasztalható az, hogy a nullmezők kitöltése nem kötelező.
Jelenítsük most meg az adatokat egy böngészőben, készítsünk el egy honlapot (Default.aspx). Tegyünk fel a "Default.aspx" oldalra két vezérlőt (SqlDataSource, GridView) a Toolbox-ból.
Az SqlDataSource vezérlővel tudjuk beállítani az adott adattábla elérését, ennek a beállítása a "jobbfülre" való kattintással érhető el (8. ábra).


8. ábra   A Default.aspx tervezői nézete
 

A következő ablak (9. ábra) fogad minket, ha rákattintunk a "jobbfülre". Itt, és a később felbukkanó ablakokban tudjuk beállítani, hogy melyik adattáblát, melyik oszlopát kívánjuk felhasználni, stb.


9. ábra   Az adatbázis és az adattábla konfigurálása
 

Ha ezzel végeztünk, ha "bekötöttük" honlapunkra az adattáblát, akkor jelenítsük meg (10. ábra)! Ezért kell nekünk a GridView vezérlő, amelynek segítségével táblázatszerűen tudjuk a rekordokat megjeleníteni. Nagyon sok beállítási lehetőségünk van, itt tudjuk kiválasztani a táblázatunk színét, illetve akár azt is, hogy tudjunk-e lapozni, rendezni, stb. Természetesen ezeket nem csak itt tudjuk beállítani (Design nézet), hanem akár Source nézetben is.


10. ábra   A GridView vezérlő konfigurálása
 

Ha ezzel végeztünk, akkor nincs már más hátra, mint az, hogy local módban futtatjuk a projektünket. Jelenítsük meg a Default.aspx oldalt a böngészőnkben! Indítsuk el a projektünket, nyomjuk meg az F5 funkciógombot.
A következő kép fogad minket (11. ábra) :


11. ábra   A webböngészőnkben látható az adattáblánk rekordjai
 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a létrehozott adatbázisunk/adattáblánk nem a számítógépünk SQL szerverén található, azaz más projektünk alatt nem használhatjuk fel. Ehhez az kell, hogy attachment-eljük az adatbázisunkat, vagy másoljuk..... :(

Érdekességképpen nézzük meg azt, hogy milyen (és mennyi....) kódot kellett volna megírnunk forrásnézetben, ha nem lett volna lehetőségünk a két vezérlő (SqlDataSource, GridView) kattintásokkal történő beállítására (12. ábra)


12. ábra   A Default.aspx oldal forrásnézete (részlet)