WebElektronika

Projektlehetőségek a .NET keretrendszerben II. (Windows Phone 8)

person access_time 2014.08.13.
Elkészítjük közösen az első okostelefonos alkalmásunkat, az első Windows Phone 8-as projektünket. A cikk elején röviden kitérünk az emulátor használatára és a regisztrációra is.


A Visual Studio 2012 segítségével fejleszthetünk Windows Phone 8 okostelefonra is. A fejlesztés során vagy emulátort használunk és/vagy egy okostelefont.

Ha emulátort használunk, akkor olyan számítógéppel kell rendelkeznünk, amely képes a Hyper-V használatára. Nem mindegyik processzor képes ennek a használatára, ezért előtte ellenőrizzük ezt le.
Az ellenőrzéshez a "Coreinfo" programot tudjuk használni, amely innen tölthető le. Ennek a programnak a használatáról és a Hyper-V engedélyezéséről itt olvashatunk részletesebben.

Ha Windows Phone 8-as okostelefont használunk a fejlesztés során, akkor ez a cikk tud segíteni nekünk a telefon regisztrációjakor.

Ha ezekkel a lépésekkel megvagyunk, akkor kezdjük el megvalósítani az első Windows Phone 8-as alkalmazásunkat de előtte még le kell töltenünk a Windows Phone 8 SDK-t innen vagy innen.
 

Ha ezekkel mind megvagyunk, akkor indítsuk el a VS2012-t és válasszuk ki a Windows Phone App sablont (1. ábra).


1. ábra   A Windows Phone 8-as projekt létrehozása
 

Ezután tudjuk kiválasztani, hogy melyik platformot kívánjuk alkalmazni, kattintsunk a Windows Phone OS 8.0-ra (2. ábra).


2. ábra   A platform kiválasztása
 

Ezután elkészül a projektünk a VS2012-ben, amelynek a felépítése látható a Solution Explorer-ben (3. ábra).


3. ábra   A Solution Explorer
 

Látható, hogy a projektünk több részből áll, mi most csak a MainPage file-okkal fogunk megismerkedni.
A MainPage.xaml file-ban találjuk a design-ért felelős programot, amely XAML nyelven készült. A 4. ábrán könnyen észrevehető, hogy ennek a file-nak látható a forrása és a design nézete is. Ha valamit módosítunk az egyik részen (pl.: beleírunk az XAML file-ba), akkor annak a hatása megjelenik a design-on is.
(Ha rákattintunk a képre, megjelenik az eredeti méretében.)


4. ábra   MainPage.xaml

 

Szintén ebben a file-ban tudjuk beállítani azt is, hogy az alkalmazásunk orientációja változzon-e, ha a telefont forgatni fogjuk (5. ábra).


5. ábra   Orientáció beállítása
 

Módosítsuk most a MainPage.xaml file tartalmát úgy, hogy a 6. ábrán lévő kinézetet kapjuk.


6. ábra   A módosított design
 

Ezt megtehetjük úgy, hogy a Toolbox-ból húzzuk át a vezérlőket a design nézetbe, vagy módosítjuk "kézzel" a MainPage.xaml file-t forrásnézetben (7. ábra).


7. ábra   A módosított MainPage.xaml file forrásnézetben (részlet)
 

Látható, hogy a felületen elhelyeztünk egy nyomógombot, egy szövegblokkot, egy szövegmezőt és egy csúszkát (slider). A tervünk az, hogy a csúszka értékét (0 - 100) megjelenítjük a szövegdobozban, de ha beírunk 0 és 100 között egy értéket, akkor a csúszka vegye fel ennek az értéknek az állapotát. Ehhez kétirányú adatkötést alkalmaztunk az XAML kódban :

          (Text="{Binding ElementName=slider1, Path=Value, Mode=TwoWay}").
 

Látható, hogy a C# kódot (MainPage.xaml.cs) nem kellett módosítani, hiszen a slider és a szövegdoboz közötti "kapcsolatot" a kétirányú adatkötéssel valósítottuk meg az XAML file-ban.

Legyen még a feladatunk az, hogy a nyomógombot megnyomva generáljunk egy véletlenszámot, és ezt jelenítsük meg a szövegblokkban. Ehhez már szükségünk lesz a C# kódunk módosítására, kiegészítésére.

Hozzuk létre a Click eseményt és iratkozzunk fel rá, majd ebben az eseményben a Random osztályból hozzunk létre egy példányt (rnd). Ezután az rnd példány Next() metódusával tudjuk beállítni a véletlenszám alsó és felső határát. A ToString() metódus használatával tudunk int típusú számból string típust készíteni (8. ábra).


8. ábra   A MainPage.xaml.cs file a Click eseménnyel
 

Indítsuk most el az alkalmazásunkat, de előtte állítsuk be, hogy emulátort szeretnénk-e használni, vagy okostelefont (9. ábra).


9. ábra   Emulátor vagy az eszköz kiválasztása
 

Ha okostelefonon tesztelünk, akkor a Programok között megjelenik a "PhoneApp1" nevű alkalmazásunk, amelyet el tudunk indítani, de ki is tűzhetjük a kezdőképernyőre.