loader
Foto

Java projektek készítése Eclipse fejlesztőkörnyezetben

Nem csak a Netbeans, hanem az Eclipse is elterjedt a Java fejlesztők körében, ezért ezzel is elkészítünk egy mintaprojektet. Ezt a fejlesztőprogramot fogjuk használni a közeljövőben ismertetésre kerülő android-os alkalmazásoknál is.

Az Eclipse fejlesztőrendszer nem véletlenül népszerű a Java fejlesztők körében, könnyű a kezelése és nem igényel telepítést.

Ismerkedjünk mi is ezzel a fejlesztőkörnyezettel, töltsük le innen, majd csomagoljuk ki egy általunk kiválasztott helyre.

Ezután indítsuk el, kattintsunk az "eclipse.exe" file-ra. A következő kép fogad minket (1. ábra).


1. ábra   Elindult az Eclipse
 

Az első indításnál be kell állítanunk azt a könyvtárat, ahol a munkáinkat tárolni fogjuk. Adjuk meg a kiválaszott könyvtár elérési útvonalát (2. ábra).


2. ábra   Az elérési útvonal megadása
 

Ezután a fejlesztőrendszerünk rendelkezésre áll (3. ábra), elkezdhetjük az első eclipse-es projektünket.


3. ábra   Eclipse
 

Hozzunk létre egy új projektet, a File / New / Java Project segítségével (4. ábra).


4. ábra   Új project létrehozása
 

A létrehozandó projektünknek meg kell adni a nevét (ez lesz a csomag neve is), illetve azt is, hogy milyen környezetben kívánjuk majd futtatni. A példa (webelektronika1) elkészítése során a "JavaSE-1.7"-et választottuk ki (5. ábra).


5. ábra   A projekt létrehozása
 

Elkészült a projektünk, ez látható is a 6. ábra bal oldalán, látjuk a projektünk nevét, az üres "src" könyvtárat és a különböző JAR file-okat.

Viszont nincs még futtatható file-unk, nincs main() metódusunk. Hozzunk létre egyet! Álljunk rá a projektnévre (webelektronika1) és a jobb egérgombbal kattintva megjelenítjük azt a listát, ahon ki tudjuk választani a létrehozandó file típusát. Válasszuk ki a "Class"-t (6. ábra)!


6. ábra   Egy osztály hozzáadása a projekthez
 

Ekkor megjelenik egy új ablak (7. ábra), ahol meg kell adni az osztályunk nevét (teszt), illetve pipáljuk be a "public static void main(String[] args)" jelölőnégyzetet is. Ha ezt megtesszük, akkor egy olyan osztályt adunk a projektünkhöz, amely tartalmazni fogja a main() metódust.


7. ábra   A "teszt" nevű osztály hozzáadása a projekthez
 

A main()-re azért van szükségünk, mert a projekt elindításakor a main() lesz a belépési pont. Ebből az (is) következik, hogy egy és csak egy (!) main() lehet egy alkalmazásnál.

A 8. ábra mutatja a létrehozott "teszt" osztályt és a main() metódust.


8. ábra   A "teszt" osztály és a "main()" metódus
 

Módosítsuk a "teszt" osztály tartalmát a következő program szerint.

package webelektronika1;
import java.util.*;

public class teszt {

    public static void main(String[] args) {

        Date dt = new Date();
        
        System.out.println("WebElektronika");
        System.out.println("Java oktatás");
        System.out.println(dt.toString());
        System.out.printf("Dátum : %tY.%tm.%td",dt,dt,dt);
    }
}

 

Létrehoztunk a Date osztályból egy "dt" objektumot, majd a következő sorokban kiírunk néhány sort. A harmadik sorban felhasználva a toString() metódust, mejelenítjük az aktuális dátumot string-ként. 

A következő sornál nem println-t, hanem a printf-et használjuk fel, hiszen formázott kiírást szeretnénk megvalósítani.

Ha ezzel a módosításokkal elkészültünk, akkor futtassuk az alkalmazásunkat, akár a CTRL+F11 billentyűkombinációval, akár a zöld hátterű lejátszógombra kattintva (9. ábra).


9. ábra   A módosított "teszt" osztály és a futási eredmény a Console ablakban
 

A futási eredmény a Console ablakban látható. Kiírásra kerül a "WebElektronika", alatta a "Java oktatás", majd kétféleképpen az aktuális dátum.Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Megnézzük ebben a cikkben, hogy hogyan tudunk készíteni egy Java projektet a NetBeans fejlesztőrendszer segítségével. Készítünk egy konzolalkalmazást, amely beolvas és megjelenít egy sztringet.. . . .

Megnézzük most két példán keresztül a UIManager használatát. Az első projektben lekérjük azokat a felületlehetőségeket, amelyeket fel tudunk használni. A második projektben ezeket alkalmazzuk a swing-es megjelenítéskor.. . . .

Megnézzük ebben a cikkben, hogy hogyan tudunk készíteni egy Java projektet a NetBeans fejlesztőrendszer segítségével. Készítünk egy konzolalkalmazást, amely beolvas és megjelenít egy sztringet.. . . .