WebElektronika

Műveletek a SIM kártyán

person access_time 2016.05.12.
Nem minden Olvasó ismeri (vagy szeretné megismerni) a C# nyelvet, de érdeklődik az AT parancsok használata iránt, szívesen kipróbálná a különböző lehetőségeket. Ezért most néhány sorban megnézünk 1-2 érdekesebb műveletet, de úgy, hogy nem használunk QNavigatort vagy C# nyelvet. A putty.exe-t fogjuk most alkalmazni, de nem sokára már mikrovezérlőt fogunk felhasználni ezekre a célokra.


Töltsük le a putty.exe programot és indítsuk el. Kattintsunk a "Serial"-ra és adjuk meg azt a portot, amelyre csatlakozik a Quectel fejlesztőkörnyezetünk (ez a cikk írásakor a COM8 volt). Állítsuk be a sebességet 115200 baudrate-re (1. ábra).

putty alkalmazása
1. ábra   Putty.exe program konfigurálása
 

Mentsük el ezt a beállítást és nyissuk meg a COM8-as portot. Ezután megjelenik a putty parancsablak, ahol AT parancsokat tudunk beírni (és futtatni).

Állítsuk be először a Text módot, írjuk be tehát a "AT+CMGF=1"-et.
Ezután írjuk be a "AT+CPMS="SM""-et. Ezzel megkapjuk az összes és a felhasznált SMS helyet. A 2. ábrán látjuk, hogy 30 db SMS-t tudunk tárolni, de nincs szabad hely.

AT pranacsok írása
2. ábra   AT parancsok futtatása (kiírjuk a szabad helyeket, illetve az 1. SMS-t
 

Miután kiírtuk az SMS-ek számát, jelenítsük meg az első SMS-t a SIM kártyán. Ehhez be kell gépelnünk a "AT+CMGR=1" parancsot. Látjuk a 2. ábrán, hogy ez az SMS elolvasásra került (REC READ), látjuk a küldő számát (pénzügyi művelet SMS-ét látjuk), a küldés dátumát, illetve az egyéb adatokat.

Ha a SIM kártyán lévő összes SMS-t szeretnénk megjeleníteni, akkor a "AT+CMGL="ALL"" parancsot kell kiküldenünk.

Írassuk ki újra a szabad SMS-ek számát, majd futtassuk a "AT+CMGD=1" parancsot. Ekkor töröljük a SIM kártyán lévő első SMS-t. (VIGYÁZAT! NEM VISSZAÁLLÍTHATÓ!)
A törlés után újra adjuk ki a "AT+CPMS="SM"" parancsot. Láthatjuk a 3. ábrán, hogy már van egy szabad SMS helyünk a SIM kártyán.

AT parancsok
3. ábra   SMS memóriaméretének kiíratása és SMS törlés