WebElektronika

SIM kártya pozíciójának meghatározása AT parancsok alkalmazásával

person access_time 2016.06.27.
A Quectel által gyártott M66-os modult használjuk fel most arra, hogy a fejlesztőkörnyezetben található SIM kártya helyzetét meghatározzuk. Az M66-os modulban nincs GPS, ezért a SIM kártya helyzetét tudjuk csak meghatározni. Ez közel sem olyan pontos, mint a GPS, de ha nem használunk kiegészítő áramköröket, akkor csak ez a megoldás lehetséges a pozíció meghatározására. Ezért a Quectel sorozatunk mostani részében megnézzük, hogyan oldható meg a SIM kártya lokalizációja.


A különböző IoT alkalmazásoknál fontos lehet, hogy a felhőbe kötött eszközünk pozícióját ismerjük. Ehhez természetesen egy GPS alkalmazása lenne az ideális, de ez növeli a költségeket. Természetesen használhatnánk olyan Quectel-es eszközt is (pl.: UC20), amely tartalmaz GPS modult is, de ennek az ára magasabb, mint az általunk alkalmazott M66-asnak.

Ha a méteres pontosság nem elvárt, akkor megfelelhet a SIM kártya lokalizációja is. Ennek a megvalósítását nézzük meg most ebben a cikkben. Áttekintjük a szükséges AT parancsokat, amelyeket kiadhatunk az UART-on keresztül mikrovezérlővel, putty.exe-vel, de akár mi is írhatunk .NET-es környezetben egy virtuális soros portot használó alkalmazást.

Indítsuk el a QNavigator-t, és kapcsolódjunk a fejlesztő eszközünkhöz. A QNavigator segítségével fogjuk meghatározni a szükséges AT parancsokat (amelyeket természetesen kinézhettünk volna akár a különböző dokumentációból).

A következő video az AT parancsok meghatározását mutatja, majd ezután találjuk a felhasznált utasításokat. A video végén láthatjuk, hogy a megkapott koordinátákat bemásoljuk a Google térképszolgáltatásába, és megkapjuk a video készítésének a helyét....

 

 

Először lekérdezzük a SIM kártya főbb adatait (pl.: megtalálható-e a SIM, lock-olt-e, stb). Az általunk (QNavigator segítségével) kiadott AT parancsokat kiemelten közöljük.


/* use AT+CPIN? to query the SIM card status : SIM card inserted or not, locked or unlocked */
[2016-06-23 17:16:50:341_S:] AT+CPIN?
[2016-06-23 17:16:50:349_R:] AT+CPIN?

[2016-06-23 17:16:50:349_R:] +CPIN: READY


Ha érdeklődik a cikk teljes tartalma után, kérjük, lépjen be a WebElektronika oldalára.

     Köszönjük.