WebElektronika

Az IoT alkalmazásunk architektúrája

person access_time 2016.09.05.
Egy lehetséges Internet of Things (IoT) alkalmazás megvalósításának főbb lépéseit mutatjuk be a következő néhány cikkben. Megnézzük a sorozatunk mostani részében, hogy az általunk megvalósított IoT rendszernek milyen architektúrája lesz.


Elkezdjük most megvalósítani az első teljes IoT alkalmazásunkat. Ennek az alkalmazásnak a felépítését láthatjuk az első ábrán.

kep
1. ábra   Alaparchitektúra az Internet of Things-es alkalmazásunkhoz
 

Az érzékelőnk most nem egy szenzor (pl.: hőmérséklet) lesz, hanem egy VPS-en (Virtual Private Server) futó alkalmazás, amely TCP csomagokat küld egy másik VPS-re, amelyik a felhőt valósítja meg. Itt történik a TCP-n érkező adatok eltárolása, illetve a megjelenítés is.

TCP kapcsolattal korábban már foglalkoztunk, illetve áttekintettük a GSM-es adatátvitelt, ahol az AT parancsok segítségével valósítottunk meg TCP kapcsolatot, és szintén az AT parancsok segítségével határoztuk meg a SIM kártyánk pozícióját is.
Természetesen ezekhez a műveletekhez nem szükséges az M66-os fejlesztőkörnyezet, hanem elég akár egy M66-os board, illetve egy mikrovezérlő, amely UART segítségével tud kommunikálni egy GSM modullal.

Az egyszerűség kedvéért most az egyik VPS-en futtatunk egy C# nyelven írt programot, amely bizonyos időközönként TCP csomagot küld egy másik VPS-re. Ezzel a C# nyelven megírt alkamazásunkkal "modellezzük" a szenzorunkat, illetve a hozzácsatlakoztatott mikrovezérlőt, valamint egy olyan modult, amelynek segítségével TCP csomagok küldhetők mobilinterneten.
Az elküldött TCP csomagok egy másik VPS-re "mennek", ahol kialakításra került egy adatbázis. A beérkezett TCP csomagok "tartalmát" az adatbázisban található táblában tároljuk el. Ez lesz tehát a felhőnk.

Érdekességként nézzük meg a 2. ábrát, amely az IQRF IoT architektúráját láthatjuk.

IQRF IoT
2. ábra   IQRF IoT megoldása  (forrás : http://iqrf.com/images/iqrf-ecosystem.jpg)
 

A kép jobb oldalán látjuk az IQRF felhőjét és annak elérhetőségét. Mi nem MySQL, hanem MSSQL adatbázist (és ehhez a hozzáférést) készítünk el egy Windows Server 2012 operációs rendszeren a sorozatunk következő részében.