WebElektronika

Segítség az UART használatához

person access_time 2016.10.20.
Az aszinkron soros adatátvitel (UART) nincs szinkronizálva, ezért a különböző tulajdonságok beállítása kritikus. Talán a legfontosabb az órajel értékének a helyes beállítása. Ezt könnyíti meg a Microchipnek a videoja és az excel táblája. Ezeknek a segítségével a Baud Rate is könnyebben beállítható.


A Microchip különböző mikrovezérlőket és egyéb (pl.: érzékelők, konverterek, stb.) áramköröket is gyárt. Ezekkel a mikrovezérlőkkel (pl.: PIC32MX, MZ, MM) történő fejlesztés nem egyszerű, ezért a Microchip különböző tutorialokat, AN-eket bocsát a fejlesztők rendelkezésére. De ezeken kívül létezik "wiki" oldaluk is. A Microchip oktatóanyaga az órajel beállításáról itt található. 

Ezen az oldalon tudjuk letölteni azt az Excel file-t, amelynek segítégével nagyon kényelmesen tudjuk kattintásokkal meghatározni az órajel(ek) frekvenciáját. Az Excel file használatát video is segít elsajátítani.

 

 

Most, hogy már az órajel működési frekvenciája kényelmesen meghatározható, már "csak" a baud rate, illetve az egyéb UART tulajdonságok megadása van hátra. Ebben segít az innen letölthető pdf. Például, a 21.3-as fejezetben látjuk a Baud Rate kiszámításához használható képletet, illetve azt a táblázatot (21.2 táblázat), amely a különböző frekvenciákhoz tartozó Baud Rate értékeket is mutatja.