WebElektronika

MSSQL adatbázis elérése Java nyelv segítségével I. (felületek)

person access_time 2016.11.22.
Megnézzük most az alapokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Java nyelv segítségével a Microsoft SQL (MSSQL) adatbázisokat elérjük. Egy swing alkalmazást készítünk az adatbázis eléréséhez, ezért ebben a post-ban elkészítjük először a projektünket Netbeans környezetben, illetve a swing-es felületet is, a következő részben pedig azt az osztályt valósítjuk meg, amely tartalmazza az adatbázis használatához szükséges metódusokat.


Megnézzük először a Netbeans használatával azt, hogy hogyan hozunk létre egy projektet, ezután felveszünk ebbe a projektbe egy JAR file-t, hogy el tudjuk érni az MSSQL adatbázisunkat. Azután létrehozzuk a SWING-es felületünket. A cikk következő részében pedig folytatjuk a projektünk megvalósítását, akkor tekintjük át azokat a metódusokat, amelyek segítségével különböző adatbázisműveleteket tudunk elvégezni.

Indítsuk el a Netbeans-t, és hozzunk létre egy projektet, a neve legyen "javamssqlwe" (1. ábra).

kep
1. ábra   Új projekt létrehozása
 

A következő ablak (2. ábra) jelenik meg ezután, válasszuk ki a leendő projektünk sablonját, legyen "Java Application". 

kep
2. ábra   Projektsablonunk megadása
 

Ezt követően lesz módunk arra, hogy megadjuk a projektünk elérési útvonalát, illetve a nevét (3. ábra).

kep
3. ábra   Projektünk nevének és elérési útvonalának megadása
 

A projektünk elkészült, de a feladatokat szétválasztjuk, több osztályt fogunk felhasználni. A "javamssqlwe" osztályban találjuk a "main()" metódust, itt fogjuk majd a felületünket megjeleníteni. Ezt a metódust fogjuk a később kiegészíteni az "ablak" osztály példányosításával.

package javamssqlwe;

import javax.swing.SwingUtilities;

public class JavaMSSQLWE {

    public static void main(String[] args) {
         
    }  
}

 

A swing-es megjelenítésért az "ablak" nevű osztály felel majd, vegyük fel tehát a projektünkbe. Kattintsunk az egér jobb gombjával, majd a "New" almenü kiválasztása után vegyünk fel egy új osztályt (4. ábra).

kep
4. ábra   Új osztály felvétele a projektbe
 

A felbukkanó ablakban adjuk meg az osztályunk nevét (ablak), illetve jelöljük ki a projektünket (JavaMSSQLWE) (5. ábra). Ebben az osztályban adjuk majd meg a programunk felületét, azaz, itt fogjuk elhelyezni a különböző grafikus vezérlőket.

kep
5. ábra   Az "ablak" osztály felvétele a projektünkbe
 

Ahhoz, hogy tudjunk a Java alkalmazásunkból adatbázist (MSSQL) elérni, le kell töltenünk a "Microsoft JDBC Driver for SQL Server"-t, majd csomagoljuk ki a letöltött zip file tartalmát.

A letöltött és kicsomagolt könyvtárban találjuk meg a JAR file-okat. Kattintsunk a projektünk "Libraries" folderére (6. ábra).

kep
6. ábra   A JAR file felvétele
 


Ha érdeklődik a cikk teljes tartalma után, kérjük, lépjen be a WebElektronika oldalára.

     Köszönjük.