WebElektronika

Fonott kalácsrecept Karácsonyra

person access_time 2016.12.24.
Nincs szinte olyan hírportál, ahol ne jelenjen meg valamilyen formában egy karácsonyi ételnek vagy menünek a receptje. Még a Portfolio-n is találkozhattunk egy karácsonyi menü pénzügyi részleteivel. Nos, megirigyeltük a sikert, mi is megjelentetünk egy könnyen elkészíthető receptet. Egy fonott kalácsnak az elkészítését mutatjuk be., amelynek az elkészítése még belefér a mai napba.


 

Hozzávalók a tésztához

  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 5 kdg olvasztott vaj
  • kevés só

 

Elkészítés

A kb. egy deci langyos tejben egy csipet porcukrot feloldunk, és ezután az élesztőt elmorzsoljuk a tejben. Meleg helyen az élesztőt felfuttatjuk (kb 10 perc). Figyeljünk arra, hogy az élesztőgombák kb 50 foktól elpusztulnak, ezért langyos legyen a tej, ne forró.

Amikor az élesztő felfutott, akkor ezt hozzáadjuk a tálban lévő liszthez. Szintén hozzáadjuk a liszthez a maradék porcukrot, a tejet, a langyosra olvasztott vajat, sót és a tojássárgát. Ezután a lisztet összedolgozzuk. Fontos, hogy a tésztának el kell válnia a kéztől és az edénytől.

Amikor a tészte elválik az edénytől, akkor kelesszük meleg helyen (pl.: sütő is lehet, de fontos, hogy ne érje el a sütő a kb 40 fokos hőmérsékletet). Kb 10-15 perc múlva gyúrjuk át újra a tésztát, és az átgyúrás után újra kelesszük meleg helyen kb 10-15 percig.

A kelesztés után a megkelt tésztát daraboljuk fel annak függvényében, hogy hány kalácsot szeretnénk elkészíteni. A recept elkészítésekor négy részre osztottuk a tésztát.

Az egyik feldarabolt tésztát felezzük el, és mind a két részből sodorjunk egy-egy kötelet. Ha ezzel végeztünk, akkor az egyik kötelet tegyük le vízszintesen, a másikat a vízszintesen fekvőre merőlegesen, kb a felénél. Mintha egy "+" jelet raknánk ki.
Ha ezzel megvagyunk, akkor a vízszintesen fekvő tésztakötél bal oldalát rakjuk át a jobboldalra úgy, hogy keresztezze a függőlegesen fekvő tésztának az alsó részét. Ezután a vízszintes tészta jobb oldalát rakjuk a bal oldalra úgy, hogy keresztezze az átrakott baloldali vízszintes részt.
Most jönnek a függőlegesen fektetett tésztacsíkok :)
Először a felső függőleges tésztacsíkot fogjuk meg és tegyük le úgy, hogy keresztezze a korábban átrakott vízszintes csíkokat (úgy néznek ezek ki, mintha "X" lenne). Most az alsó függőleges csíkot fogjuk meg és tegyük fel úgy, hogy keresztezze az előbb lerakott függőleges tésztacsíkot.

Ezt a folyamatot kell ismételnük addig, amíg el nem "fogynak" a keresztbe lerakott két tésztakötelek. Ha ezzel a folyamattal (fonott kaláccsal) elkészültünk, tegyük ezt egy sütőtálcára (amelyre korábban odakészítettünk egy sütőpapírt), majd fonjuk meg a maradék kelt tésztát is (1. ábra).

kep
1. ábra   Kalácsok sütés előtt
 

Amikor elkészültünk, akkor kenjük meg a megfonott kalácsokat egy felvert tojással. Amikor ezzel is végeztünk, tegyük be a sütőbe a fonott kalácsokat, és a sütő hőmrsékletét emeljük fel 180 fokra. Amikor el kezd melegedni a sütő, ez a melegedés még növeli is a kalácsok méretét.

Ha a kalácsok aranybarnára sülnek, vegyük ki kész kalácsokat a sütőből (vigyázat, forró!), majd hagyjuk kihűlni.

kep
2. ábra   A kész kalácsok
 

Jó étvágyat!!!

Minden kedves Olvasónak nagyon boldog Karácsonyt kívánunk!