WebElektronika

Wifi-s hálózatok adatainak kinyerése a számítógépünkből

person access_time 2017.01.27.
Számítógépünkön nagyon sok olyan adat, (érzékeny) információ található, amelyeknek a létezésére nem is gondolunk. Megnézzük most azt, hogy az operációs rendszerben hogyan találjuk meg azoknak a Wifi-s hálózatoknak az adatait (jelszavakat is), amelyekre egyszer már rácsatlakoztunk.


​A wifi-s adatok kinyerésére a "netsh" parancsot fogjuk alkalmazni, ehhez viszont szükségünk van egy parancsablakra, amelyet "Adminisztrátor" módban kell elindítanunk.
A Windows 10 operációs rendszer használatánál kattintsunk a kereső ikonra és kezdjük el beírni a Command-ot. Amikor a Command Prompt megjelenik, kattintsunk az egér jobb gombjával, majd azután a "Run as administrator"-ra (1. ábra). Természetesen a netsh parancs más Windows operációr rendszereknél is használható, már Windows 2000-től alkalmazható.

kep
1. ábra   A Command ablak elindítása adminisztrátor módban
 

A Command ablakban kérjünk egy help-et a netsh-ról. Ehhez szükséges a netsh ? futtatása (2. ábra).

kep
2. ábra   A netsh program help-jének a lekérése
 

Ekkor megkapjuk a azokat a "bővítményeket", amelyeket a netsh után tudunk írni. 

kep
3. ábra   Lehetőségek a netsh használatánál 8kattints a képre a nagyításhoz)
 

Válasszuk a wlan-t, írjuk be a netsh wlan -t és nyomjuk meg az Enter-t. A 4. ábrán láthatjuk, hogy a netsh wlan -t milyen további kiegészítéssel tudjuk alkalmazni (4. ábra).


4. ábra   A netsh wlan használati lehetőségeiHa érdeklődik a cikk teljes tartalma után, kérjük, lépjen be a WebElektronika oldalára.

     Köszönjük.