WebElektronika

MPLABX telepítése, első használata

person access_time 2018.03.13.
Korábban foglalkoztunk a PIC32MX mikrovezérlőkkel, és akkor MPLAB-ot alkalmaztunk MCC32-es fordítóval. Ez a cikk egy most induló sorozatunk első tagja, amelyben az MPLABX alkalmazását mutatja be. Most az XC32-es telepítésére, és az első demo projektünk elkészítésére fókuszálunk, de a későbbiekben a pluginok telepítésére is kitérünk.


Tölltsük le az MPLABX-et, és telepítsük. Ezután telepíthetjük a fordítót (pl.: XC32) is, de ehelyett most indítsuk el az MPLABX-et (1. ábra).

kep
1. ábra   Az MPLABX bejelentkező képre (részlet)
 

Ezután a File/New Project menüpont kiválasztásával kezdjünk el létrehozni egy projektet (2. ábra). Először válasszuk ki a "Microchip Embedded/Standalone Project"-et, majd kattitnsunk a "Next"-re (2. ábra).

kep
2. ábra   A projekt típusának a kiválasztása
 

Ezután nyílik lehetőségünk arra, hogy kiválasszuk az alkalmazni kívánt mikrovezérlőt, illetve annak a családját. Az első projektünk elkészítéséhez válasszuk ki a "32-bit MCUs (PIC32)" családot, majd a PIC32MX795F512L mikrovezérlőt (3. ábra).

kep
3. ábra   A mikrovezérlő kiválasztása
 

A következő ablakban tudjuk a megadni azt, hogy szimulálni szeretnénk-e a projektünk működését, vagy valamilyen fejlesztőpanelen tesztelnénk-e, és ehhez akkor programozni kell majd a kiválasztott eszközt. Válasszuk ki az egyik lehetőséget, amelyet később természetesen módosítani is tudunk (4. ábra).

kep
4. ábra   A szimulátor/programozó készülék kiválasztása
 

A "Select Compiler" ablakban tudjuk kiválasztani a használni kívánt fordítót. Ha még nem telepítettük az XC32-es fordítót, akkor ezt itt megtehetjük. Kattintsunk a letöltésre, és kezdjük el a letöltést (5. ábra).

kep
5. ábra   A fordító letöltése
 

A letöltés után indítsuk el a telepítést (6. ábra).

kep
6. ábra   Az XC32-es fordító telepítése
 

Válasszuk ki a telepítés során a "Free" verziót (mást nem is tudunk), majd kattintsunk a "Next" gombra (7. ábra).

kep
7. ábra   Az ingyenes licensz kiválasztása
 

Ezután a telepítés elkezdődik, majd a telepítés befejezésekor egy tájékoztatást kapunk. Ha ingyenes licenszt kívánunk használni, akkor kattintsunk a "Next" nyomógombra (8. ábra).

kep
8. ábra   Ingyenes licensz kiválasztása
 

Ezután lehetőségünk nyílik arra, hogy  a telepített XC32-es fordítót kiválasszuk az új projektünk elkészítésének során (9. ábra).

kep
9. ábra   Az XC32-es fordító kiválasztása
 

Adjunk a projektünknek nevet (lehetőleg kerüljük az ékezeteket, speciális karaktereket), majd kattintsunk a "Finish" nyomógombra (10. ábra).

kep
10. ábra   Projektnév megadása, illetve a projekt elkészítésének a befejezése
 

Adjunk hozzá a projektünkhöz egy  "C" file-t, ehhez jelöljük ki a "Source Files" könyvtárat, majd kattintsunk a "New"-ra. Itt tudjuk megadni a hozzáadandó file típusát (11. ábra).

kep
11. ábra   File hozzáadása a  projekthez
 

Adjunk a file-unknak nevet (pelda.c), a kiterjesztést nem kell beírnunk. Az új file-unk automatikusan a projektünk könyvtárába kerül, ha nem állítunk be más elérési útvonalat (12. ábra).

kep
12. ábra   Forrásfile hozzáadása a projektünkhöz
 

Végül másoljuk be a következő egyszerű kódot a létrehozott "C" file-ba, és az F11 nyomógomb megnyomásával fordítsuk le "hex" formátumba a projektünket.

#include <p32xxxx.h>
 
int main (void)
{
    TRISD = 0x0000;
    LATD = 0xAAAA;
    
    while(1);  
}

 

A D port minden bitjét kimenetre állítjuk, majd a 1010....10 értéket állítunk be a kimeneten. A while(1) ciklus segítségével meggátoljuk azt, hogy a main() függvényünk véget érjen.