loader
Foto

Bevezető a PIC32MX mikrokontrollerek használatába

A Microchip nagy népszerűségnek örvendő, 32 bites mikrovezérlője kerül most a "középpontba", heti rendszerességgel fogjuk bemutatni gyakorlati példák segítségével a PIC32MX családot. Szó lesz a portkezelésről, az időzítőkről, de a többi perifériáról és a memóriakezelésről is.

A Microchip nagy népszerűségnek örvendő, 32 bites mikrovezérlője kerül most a "középpontba", heti rendszerességgel fogjuk bemutatni gyakorlati példák segítségével a PIC32MX családot. Szó lesz a portkezelésről, az időzítőkről, de a többi perifériáról és a memóriakezelésről is. 
 

A PIC32MX130F064B mikrokontrollert tartalmazó tesztpanelt használjuk fel, amely a WebElektronika közeljövőben megnyiló webáruházából bárki megrendelhet akár KIT formájában, de megvásárolhatja akár csak a nyomtatott áramkört (PCB) is.
 

 

PIC32MX130F064B főbb tulajdonságai


- max 40 MHz órajel

- 2,3V - 3,6V a tápfeszültség

- 10 bites, 1,1 millió mintavétel / másodperc (az SDIP-es tokozású mikrovezérlőn max 10 analóg bemenet)

- 5 db Timer (Timer1,2,3,4,5). Ezek 16 bitesek, de 32 bites módban is használhatók (2/3, 4/5).

- RTCC (Real-Time-Clock and Calendar) modul

- széles körben programozható órajelmodul

- UART modulok (MX1-esben nincs USB)

- 2 db SPI modul

- 2 db I2C modul

- PMP (Parallel Master Port)

- DMA (Direct Memory Access)

- 64 + 3 KB programmemória (A boot flash memória mérete 3 KB)

- 16 KB az adatmemória

- 5 külső megszakítás

- 3 analóg komparátor

 

A PIC32MX130F064B mikrovezérlő lábkiosztását látjuk az első ábrán. Könnyen észrevehetjük azt, hogy egy lábhoz több funkció is tartozik, erre a későbbiekben majd figyelnünk kell.
 


1. ábra   PIC32MX130F064B lábkiosztása (www.microchip.com, DS61168E-page 4)

 

 

 

PIC32MX130F064B tesztpanel


A PIC32MX mikrovezérlőről szóló sorozatban használt tesztpanel blokkvázlata látható a 2. ábrán. 


2. ábra   A felhasznált áramkör főbb vizuális elemei
 

A "B" port nem csak a LED-ekre (LD1..8) van kivezetve, hanem egy csatlakozóra is, ezért a JP2,3 jumperek segítségével a LED-ek leválaszthatók.

 Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Elkezdünk egy sorozatot, amelyhez a Kali Linux használata elengedhetetlen lesz, de természetesen folytatjuk a C# nyelv aszinkron használatának a bemutatását is. Az IT biztonság (amely elég széles területet foglal magába) egyik elengedhetetlen eszköze. . . .

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A saját informatikai rendszerünk tesztelésénél előfordulhat, hogy meg kell változtatni a MAC címünket. Hogyan tehetjük ezt meg a Kali Linux segítségével? Megnézzük most ezt ebben a cikkben.. . . .