loader
Foto

Smart City lehetőségek a Quectel termékeknél

Az Internet of Things (IoT), azaz, a dolgok internete, töretlenül fejlődik. Különböző technológiák, megoldások csapnak össze, nehéz eldönteni, melyiket alkalmazzuk. Naponta hallhatjuk a "Smart City" kifejezést is, de talán még megfoghatatlannak tűnik számunkra, hogy mit is takar valójában és hogyan is használhatnánk. A most elinduló sorozatunkban bemutatunk alkalmazásszinten néhány lehetőséget, amelyek a Quectel cég termékeinek segítségével készülnek el. De a WebElektronikán később szó lesz még a LoRa-ról, de az IQRF termékekről is. Most a Quectel eszközök használatát fogjuk -nagyon bevezetőszinten- áttekinteni.

A Quectel által kínált széles termékkínálattal kényelmesen tudunk különböző Smart City-s alkalmazásokat készíteni, amelyekkel akár SMS-t tudunk küldeni, hívásokat kezdeményezni, de akár TCP kapcsolatokat is létre tudunk hozni. Nem célunk lefedni a Quectel teljes Smart City megoldásait, csak a kezdeti lépéseket szeretnénk megkönnyíteni az Olvasónak.

A Quectel-lel megvalósított alkalmazásokban az M66-os modult (1. ábra) használjuk, amely egy fejlesztőpanelen helyezkedik el.

M66 modul
1. ábra   Az M66 modul
 

Az EVB-KIT adatlapja szintén a Quectel oldaláról tölthető le egy regisztráció után. A fejlesztőkit (2. ábra) a végleges IoT-s alkalmazáshoz nem kell, de a fejlesztés folyamatát nagyon megkönnyíti, célszerű tehát ennek a fejlesztő panelnek a használata.

Fejlesztőkit
2. ábra   Fejlesztőkit az M66, M72 és az M95-ös modulokhoz
 

Az EVB-KIT alsó nézetét láthatjuk az 3. ábrán. Láthatjuk a panelre csatlakoztatott antennát, a tápfeszültség bemenetét, a soros portokat, illetve az SD kártya foglalatát is.

Fejlesztőkit másik oldala
3. ábra   A fejlesztőkit alsó nézetből. Látható itt az SD kártyának a foglalata is
 

Az EVB-KIT-re illesszük az M66-os modult (4. ábra), és csatlakoztassuk a fejlesztőpanel antennáját a modul antennacsatlakozójára.
Az USB-UART kábel segítségével kössük össze a fejlesztőkitet ("main" csatlakozó) a számítógépünkkel.

Qectel fejlesztőpanel
4. ábra   Az összeszerelt fejlesztőpanel
 

A Quectel oldaláról töltsük le a QNavigator programot. Ha nincs driver probléma, akkor a panelünket "felismeri" az egyik porton a QNavigator. A QNavigator ikonsorában a soros port ikonra kattintva tudjuk beállítani a soros portunk tulajdonságait (5. ábra).

QNavigator beállítása
5. ábra   A QNavigatoron történő soros port beállítása
 

Ezután a QNavigator "Home" oldalán található csatlakozási nyomógombjára kattintva csatlakozunk a fejlesztő kithez. A csatlakozás során a fejlesztőpanelen található SIM kártya néhány adata is megjelenítésre kerül (6. ábra). A QNavigator jobb oldalán lévő különböző AT parancsokat látjuk, amelyek ehhez a művelethez szükségesek voltak.

QNavigator használata
6. ábra   Sikeres kapcsolat a QNavigator és az EVB-KIT között
 

A következő video jól szemlélteti a QNavigátor használatát. A videon látható, hogy elindítjuk a QNavigátort, beállítjuk a GPRS-t, és a program elindulása után ellenőrizzük a soros port tulajdonságait. Ezt követően kapcsolódunk soros porton keresztül a Quectel fejlesztőpaneljéhez, illetve ezen keresztül természetesen az M66-os modulhoz.

A kapcsolódás után elküldünk egy SMS-t a szövegdobozban megadott telefonszámra. A QNavigátor jobb oldalán láthatjuk azokat a parancsokat, amelyek az SMS küldéshez szükségesek.

Az AT parancsokkal történő SMS küldést a későbbiekben részletesebben is megnézzük, sőt, .NET keretkörnyezetben, C# nyelven írni fogunk egy programot, amely az AT parancsok használatát mutatja be.

Érdekességként megemlítjük azt is, hogy ezzel a programmal hívást is tudunk kezdeményezni. A QNavigator felületének bal oldalán találjuk a "Voice Call" ikont. Kattintsunk erre (7. ábra), majd ezután írjuk be azt a telefonszámot, amelyet szeretnénk felhívni.

hívás QNavigatorral
7. ábra   Hívás kezdeményezése a QNavigator programmal az M66-os modulon keresztül
 

A híváskor szintén láthatjuk az ehhez a művelethez szükséges AT parancsokat.

A Quectel termékek használatának a bemutatását folytatjuk, a következő részben SMS-t küldünk AT parancsok használatával a QNavigator programban, de írni fogunk erre egy .NET-es alkalmazást is.

Ezek a fejlesztőeszközök a ChipCad Kft-nél beszerezhetők, illetve a LoRa eszközök, az IQRF által készített kit-ek is megvásárolhatók náluk.Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Folytatjuk tovább a Quectel néhány termékének a megismerését. Most egy SMS-t fogunk elküldeni a QNavigatorral, de már úgy, hogy az ehhez szükséges AT parancsokat mi fogjuk megadni. Ezután a VS2012-vel elkészítünk egy Console alkalmazást, amivel szint. . . .

A Quectel által gyártott M66-os modult használjuk fel most arra, hogy a fejlesztőkörnyezetben található SIM kártya helyzetét meghatározzuk. Az M66-os modulban nincs GPS, ezért a SIM kártya helyzetét tudjuk csak meghatározni. Ez közel sem olyan pontos. . . .

Folytatjuk a Quectel M66-os moduljának a megismerését. Korábban küldtünk már SMS-t, de olvastunk ki adatokat a SIM kártyáról is. Most továbblépünk, TCP protokollt fogunk használni a kommunikáció megvalósításához. Ha már az M66-os modult illeszteni tu. . . .