loader
Foto

Forensic analízis a skype beszélgetésnél

Megnézzük most a SQLite adatbázis használatának egyik lehetőségét. Kevesen tudják, hogy a különböző böngészők, chat programok, egyéb alkalmazások használják ezt az adatbázist, hiszen hordozható, nem igényel telepítést, illetve a különböző tevékenységek könnyen logolhatók ezzel. Ezért pár mondatban most bemutatjuk az egyik SQLite Viewer-t, de nagyon mélyen nem érintjük most ezt a témakört.

Korábban foglalkoztunk már az SQLite adatbázisokkal, most újra elővesszük ezt a témakört, és megnézzük, mire lehet egy Viewer-t használni.

Fontos! Tekintettel arra, hogy valós adatbázis analízisét fogjuk most bemutatni, ezért az érzékeny adatok kitakarásra kerülnek. Ha az adott képre kattintunk, akkor az megjelenik normál méretben egy új ablakban.

Töltsük le és telepítsük például a "DB Browser for SQLite" programot, majd ezután indítsuk el. Töltsük be a Skype main nevű adatbázisát (elérési útvonala : c:\Users\{felhasználónév}\AppData\Roaming\Skype\). Ezután a Viewer program megmutatja ennek az adattáblának a felépítését (1. ábra).

kep
1. ábra   A main adatbázis felépítése
 

Kattintsunk ezután a "Browse Data" fülre és válasszuk ki a legördülő menüből egy táblát. Válasszuk ki a Messages táblát (2. ábra).

kep
2. ábra   A Messages tábla kiválasztása
 

Az adott tábla (Messages) tartalma látható a 3. ábrán. Könnyen észrevehető, hogy nagyon sok oszlopa van ennek a táblának, nekünk most csak néhány tulajdonsága fontos.

kep
3. ábra   A Messages nevű tábla tartalma (részlet)
 

Tekintettel arra, hogy elég sok oszlopa (tulajdonsága) van ennek a táblának, ezért szűkítsük a keresésünket, csak néhány oszlop adatait jelenítsük meg. Ehhez fogalmazzunk meg egy egyszerű lekérést :

select chatname, author, from_dispname, dialog_partner, timestamp, body_xml, crc from Messages

 

Futtassuk most ezt az SQL parancsot, és a következő eredményt kapjuk.

kep
4. ábra   A "select" lekérésben kiválasztott oszlopok és azok tartalma
 

Nézzünk meg most egy másik táblát a main adatbázisból, például a "Calls"-t. Ennek is több oszlopa van, írjunk egy select lekérést :

select begin_timestamp, host_identity, duration, name, current_video_audience from Calls

 

Futtassuk most ezt a parancsot és az 5. ábrán lévő eredményt kapjuk.

kep
5. ábra   A Calls tábla tartalma (részlet)
 

Természetesen lehetőségünk van arra is, hogy több táblából fogalmazzunk meg együttes lekérést.Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Megnézzük most a SQLite adatbázis használatának egyik lehetőségét. Kevesen tudják, hogy a különböző böngészők, chat programok, egyéb alkalmazások használják ezt az adatbázist, hiszen hordozható, nem igényel telepítést, illetve a különböző tevékenység. . . .

Áttekintjük most azokat a lépéseket, amelyek segítségével egy http protokollt használó oldal belépési folyamata nyomon követhető. Az autentikációs adatok elküldése, illetve a hálózati forgalom figyelése ugyanarról a számítógépről történik. Ez termész. . . .

Ebben a cikkben egy olyan programot készítünk el Python nyelven, amelynek segítségével a korábbi cikkünkben kiszámolt karaktersorozatot tudjuk kiküldeni a hálózatra.. . . .