loader
Foto

Kali Linux telepítése Live CD-ként

Elkezdünk egy sorozatot, amelyhez a Kali Linux használata elengedhetetlen lesz, de természetesen folytatjuk a C# nyelv aszinkron használatának a bemutatását is. Az IT biztonság (amely elég széles területet foglal magába) egyik elengedhetetlen eszköze a Kali Linux, amely nagyon sok programot tartalmaz akár a forensic, akár a penetration tesztelés területén. Ebben a cikkben előkészítjük a számítógépünket, tehát megnézzük azt, hogy hogyan lehet a Kali Linux-ot Live CD-ként használni a méltán népszerű VirtualBox alatt. Természetesen nem kötelező virtuális gépet használni, akár USB-ről is futtathatjuk boot-olás után, vagy "önálló" operációs rendszerként is telepíthetjük a Kali Linux-ot.

A most induló sorozatunkban "kalandozni" fogunk az IT biztonság területén. Már a legelején fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ennek a sorozatnak az ötlete azért született meg, hogy az otthoni rendszerünk tesztelésének az alapjait megismerjük, hogy a saját számítógépünk, hálózatunk biztonságosabb legyen. Nem célunk tehát semmilyen segítséget nyújtani más rendszerek feltörésének a megismerésében!

Figyelem! Semmilyen felelősséget nem vállalunk a cikk tartalmáért!

A sorozatunk nyomonkövetéséhez elengedhetetlen a Kali Linux használata, amely ingyenes és innen tölthető le iso file-ként. Ezt a file-t kiírhatjuk DVD-re, "felmásolhatjuk" USB-re, hogy boot-olni tudjunk vele. Most azt nézzük meg, hogy hogyan készíthetünk virtuális gépet, hogy Live CD-ként tudjuk használni.

Ha nem szeretnénk bajlódni a sajátkészítésű virtuális gép elkészítésével, akkor innen tudunk letölteni különböző virtuális gépet a Kali Linux használatához.

Indítsuk el a VirtualBox-ot és hozzunk létre egy új virtuális gépet (1. ábra).

kep
1. kép   Virtuális gép készítése, memória beállítása
 

Az új virtuális gép neve legyen KaliLive, a memóriája legyen 2 GB. Ezután adjuk meg a virtuális gép elérési útvonalát (2. ábra), majd adjuk meg, hogy a virtuális merevlemezünk mérete 16 GB legyen, illetve dinamikusan növekvő.

kep
2. ábra   Virtuális gép készítése, a virtuális merevlemez beállítása
 

Ezután csatoljuk fel a letöltött iso file-t! Ehhez konfigurálni kell az előbb létrehozott virtuális gépet, állítsuk be a "Tároló"-nál a "Vezérlő"-t. Az "Optikai meghajtó"-nál adjuk meg a felcsatolt iso file elérési útvonalát (3. ábra).

kep
3. ábra   A felcsatolt iso file elérési útvonalának megadása
 

A 4. ábrán látható, hogy sikerült a letöltött (és felcsatolt) iso file elérési útvonalának a beállítása. 

kep
4. ábra   Az iso file elérési útvonala, innen történik a telepítés
 

Ezután indítsuk el a létrehozott virtuális gépünket.
Bizonyára feltűnt az Olvasóinknak, hogy a címben "Live CD" szerepel, de többször olvashattuk már a "telepítés" szót is.... Nos, a KaliLive nevű virtuális gép elindításakor tudjuk kiválasztani, hogy telepítsük-e a Kali Linux-ot, vagy "csak" Live-ként kívánjuk-e használni.

Kattintsunk a "Live"-ra és néhány perc múlva a következő kép (5. ábra) fogad minket.

kep
5. ábra   A Kali Linux bejelentkezési képe
 

Alaphelyzetben a Kali Linux-nál az administrator jogosultsággal rendelkező "root" nevű felhasználó jelszava : toor.

Léjünk be a grafikus felületre ezekkel a belépési adatokkal és a következő felületet kell látnunk (6. ábra):

kep
6. ábra   Sikeres belépés
 

Végül egy tanács a virtuális gépet használóknak. Kilépéskor célszerű kikapcsolni a gépet (7. ábra), ne mentsük el az állapotot, ugyanis néha hibásan történhet a mentés.

kep
7. ábra   Kilépés a virtuális gépből
 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A Python programozási nyelv nagyon elterjedt a fejlesztők körében. Használják beágyazott rendszereknél, webes alkalmazásoknál, IT biztonság különböző területein, stb. Látható, hogy nagyon széles a felhasználási területe ennek a nyelvnek, ideje volt m. . . .

Elkezdjük most részletesebben megismerni az nmap használatát. Az nmap nagyon fontos eszköz az IT biztonsággal, illetve az üzemeltetéssel foglalkozó szakembereknél. De hogyan működik? Hogyan lehet és érdemes a scannelési tulajdonságokat beállítani? M. . . .