loader
Foto

MAC cím megváltoztatása Kali Linux segítségével

A saját informatikai rendszerünk tesztelésénél előfordulhat, hogy meg kell változtatni a MAC címünket. Hogyan tehetjük ezt meg a Kali Linux segítségével? Megnézzük most ezt ebben a cikkben.

Ez a cikk illeszkedik a korábban indult sorozatunkba, amelynek célja az, hogy az otthoni rendszerünk tesztelésének az alapjait megismerjük, hogy a saját számítógépünk, hálózatunk biztonságosabb legyen. Nem célunk tehát semmilyen segítséget nyújtani más rendszerek feltörésének a megismerésében!

Figyelem! Semmilyen felelősséget nem vállalunk a cikk tartalmáért!

 

Indítsuk el a Kali Linux-ot. és a sikeres belépés után indítsunk el egy terminál ablakot. A MAC cím módosításához a "macchanger" parancsra lesz szükségünk, amelynek a rövid leírását a "--help " kiegészítéssel jeleníthetjük meg. Ezért adjuk ki a "macchanger --help" utasítást (1. ábra). 

kep
1. ábra   A macchanger help menüje
 

Látható az 1. ábrán, hogy az "-s", "-r", "-m" kapcsolókra lesz szükségünk ahhoz, hogy az (aktuális) MAC címet meg tudjuk jeleníteni, illetve át tudjuk írni.

Most jelenítsük meg a hálózati kapcsolatainkat. Ehhez a terminálablakban ki kell adnunk az "ifconfig" parancsot (2. ábra).
Adjuk ki tehát az "ifconfig" parancsot, amely kilistázza a hálózati kapcsolatainkat. Mi a wifi kapcsolatunkhoz tartozó MAC címet fogjuk módosítani, ezért a "wlan0"-t fogjuk később használni.

kep
2. ábra   Hálózati kapcsolatok megjelenítése az "ifconfig" paranccsal
 

Ha nem az "ifconfig" utasítást adjuk ki, hanem az "ifconfig wlan0"-t, akkor csak a számunkra érdekes internetes kapcsolat adatai kerülnek részletesebben megjelenítésre (3. ábra).

kep
3. ábra   A wlan0 adatainak lekérdezése
 

Az "ifconfig" megjeleníti a MAC, illetve az IP címet is. "Vegyük elő" most a "macchanger" utasítást, és jelenítsük meg a wlan0-hoz tartozó MAC címet! Ehhez ki kell adnunk a "macchanger -s wlan0" utasítást.

kep
4. ábra   A wlan0-hoz tartozó MAC cím megjelenítése
 

Változtassuk most meg a MAC címet egy véletlen számsorra! Ehhez ki kell adnunk a "macchanger -r wlan0" utasítást (5. ábra).

kep
5. ábra   A MAC cím véletlenszerű értékre történő beállítása
 

Jelenítsük meg az új MAC címet (-s wlan0), majd módosítsuk újra a címet egy általunk kitalált MAC címre (-m XX:XX:XX:XX:XX:XX -wlan0). Ezeknek a lépéseknek az eredményei láthatók  6. ábrán.

kep
6. ábra   A MAC cím beállításának lehetőségei
 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Elkezdünk egy sorozatot, amelyhez a Kali Linux használata elengedhetetlen lesz, de természetesen folytatjuk a C# nyelv aszinkron használatának a bemutatását is. Az IT biztonság (amely elég széles területet foglal magába) egyik elengedhetetlen eszköze. . . .

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A saját informatikai rendszerünk tesztelésénél előfordulhat, hogy meg kell változtatni a MAC címünket. Hogyan tehetjük ezt meg a Kali Linux segítségével? Megnézzük most ezt ebben a cikkben.. . . .