loader
Foto

Windows 10 IoT Core telepítése Raspberry Pi 2-re

A Raspberry méltán népszerű eszköz a beágyazott rendszerekkel foglalkozók körében, illetve az Internet of Things-sel foglalkozó szakemberek is gyakran használják. Megnézzük ebben a cikkben a Windows 10 IoT Core operációs rendszer telepítését, illetve kitérünk a távoli elérés megvalósítására is.

A Raspberry Pi nagyon elterjedt a beágyazott rendszerekkel foglalkozó emberek között. Kényelmes a használata, viszonylag olcsón beszerezhető. Sajnos a különböző fórumokon a Windows 10 IoT Core használata háttérbe került, ezért mi erre az operációs rendszerre fókuszálunk a későbbiekben. Ebben a cikkben az operációs rendszer telepítését tekintjük át.

A Raspberry Pi használatához szükségünk lehet egy HDMI-> VGA átalakítóra, illetve egy olyan tápegységet, kell beszereznünk, amely a Raspberry Pi áramfelvételét képes biztosítani.

A Raspberry Pi telepítéséhez szükségünk van egy programra, az IoT Dashboard-ra, amelyet például innen  is le tudunk tölteni. Ezt telepítenünk kell a számítógépünkre.

Indítsuk el a letöltött programot, és telepítsük a Windows 10 Iot Core Dashboard-ot (1. ábra).

kep
1. ábra   A Windows 10 IoT Core Dashboard telepítése
 

A számítógépünkre telepített segédprogram használatával tudjuk a Raspberry Pi-hez adott SD kártyára feltelepíteni a Windows 10 Core operációs rendszert. Nekünk ehhez a művelethez nem kell letöltenünk ezt az operációs rendszert, ezt végzi el helyettünk a Windows 10 IoT Dashboard, amelyet az előbb installáltunk a számítógépünkre.

A számítógépünk SD kártyaolvasójába helyezzük el azt az SD kártyát, amelyre a kívánt operációs rendszert telepíteni szeretnénk.
Ezután kattintsunk az IoT Dashboard "Set up a new device" linkre, és majd végezzük el a szükséges beállításokat. Állítsuk be, hogy az operációs rendszert egy Raspberry Pi-re kívánjuk telepíteni, adjuk meg az operációs rendszer verzióját, jelöljük ki az SD kártya elérhetőségét. Itt tudjuk megadni az eszközünk nevét is, illetve az "Administrator" felhasználóhoz tartozó jelszót is (2. ábra).

kep
2. ábra   A telepíteni kívánt Windows 10 IoT Core főbb tulajdonságainak beállítása
 

Ha ezeket a beállításokat elvégeztük, akkor el kell még fogadnunk a felhasználói feltételeket, és ezt követően tudjuk elkezdeni a letöltést és a telepítést (3. ábra).

kep
3. ábra   A Windows 10 IoT Core operációs rendszer letöltése és az SD kártyára történő telepítése
 

A Windows 10 IoT Core letöltése és az SD kártyára történő telepítése után fogad minket a következő kép (4. ábra). A Dashboard-on láthatjuk most a telepítési folyamat következő lépéseit.

kep
4. ábra   Telepítési folyamat az IoT Dashboard-on
 

Ahogyan a képen látjuk, csatlakoztatni kell a Raspberry Pi-t a hálózatunkhoz. Javasolt az Ethernet kábel használata, a WiFi-s megoldást kerüljük, mert nem garantált, hogy a kártyát látni fogjuk a hálózatunkon.

Ha a Raspberry Pi-t az Ethernet kábelen keresztül csatlakoztatjuk a helyi hálózathoz, akkor az IoT Dashboard felületén lévő "My devices" tabon látni fogjuk az eszközünket, illetve annak az IP címét.
Kattintsunk a "My devices" nyomógombra, és az előbb telepített operációs rendszerrel (amely az SD kártyán van) rendelkező Raspberry Pi eszközünket látni fogjuk a Dashboard-on (5. ábra).

kep
5. ábra   Az Ethernet kábelen keresztül csatlakoztatott Raspberry Pi és az IP címe
 

Kattintsunk a kijelölt sorra, és ekkor a böngésző ablakában meg kell adnunk az "Administrator" felhasználóhoz tartozó jelszót.

A sikeres bejelentkezés után a böngészőben tudjuk a különböző beállításokat végrehajtani, illetve itt nyílik lehetőség arra is, hogy a távoli eléréshez szükséges "Remote Client"-et telepíteni tudjuk.
Ehhez szükséges az, hogy a "Connectivity" menüpont "Remote" almenülinkjére kattintsunk. Ezután engedélyezni kell nekünk a távoli elérést, illetve telepíteni kell a Remote Client-et (6. ábra) is.

kep
6. ábra   A Remote Server engedélyezése
 

Kattintsunk az 6. ábrán lévő linkre, ezután a böngészőnkben a Microsoft Áruház oldala jelenik meg, ahonnan a telepítés könnyedén elvégezhető (7. ábra).

kep
7. ábra   A telepíteni kívánt Windows IoT Remote Client
 

A sikeres telepítés után indítsuk el a Windows IoT Remote Client-et, és válasszuk ki a Raspberry Pi-t, amelyre az előbb telepítettük a Windows 10 IoT Core-t, majd kattintsunk a "Connect" nyomógombra.

kep
8. ábra   A távoli eléréshez ki kell választani a Raspberry Pi-t
 

A most telepített szoftver segítségével a Raspberry Pi eszközünk távolról is kényelemes elérhető (9. ábra).

kep
9. ábra   A Remote Client segítségével elért Raspberry Pi bejelentkezési képe
 

Ha nem használnánk a távoli elérés lehetőségét, akkor ezt a képet csak akkor láthatnánk, ha a Raspberry Pi-hez csatlakoztatnánk egy monitort.

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Nagyon gyakran fordul már elő az, hogy VPN kapcsolatra lenne szükségünk. A vírushelyzet miatt felértékelődött az otthoni munkavégzés szerepe, de könnyen előfordulhat az is, hogy valamilyen okból szeretnénk elrejteni az IP címünket. Ugyanakkor az is e. . . .

Ebben a cikkben elkészítünk nulláról egy ASP.NET Core MVC projektet. Egy kitalált IoT alkalmazás által küldött adatokat fogunk megjeleníteni MVC alkalmazás segítségével. Célünk az, hogy az MVC projekt ismertetése során megismerjük a C.R.U.D. művelete. . . .

Az ASP.NET Core környezet alkalmaz handler-eket. Most átnézzük ennek a handlerek használatának alapjait. Áttekintjük a get és a post lehetőségeket, illetve készítünk saját handlereket is, amelyek egyikével még paramétert is átadhatunk. Ezeknek a hasz. . . .