loader
Foto

Kali Linux telepítése Raspberry PI számítógépre

A Raspberry PI-k méltán népszerűek, és nem csak az amatőrök körében. Ezért erre az eszközre is telepítjük az egyik most futó sorozatunk "főszereplőjét", a Kali Linux-ot. Nem csak a telepítést érintjük, hanem megtesszük az első lépéseket is, beüzemeljük, és kitérünk a távoli elérés egyik lehetséges megvalósítására (remote) is. A cikk írásakor egy Raspberry Pi 2-est alkalmaztunk.

Töltsük le a Kali Linux-ot innenA letöltés előtt válasszuk ki a "Raspberry Pi Foundation"-t. A letöltött file-t csomagoljuk ki, majd a Win32 Disk Imager segítségével írjuk ki az SD kártyára (1. ábra), amelyet a kiírás után csatlakoztatunk a Raspberry Pi számítógéphez.

kep
1. ábra   A Kali Linux kiírása SD kártyára
 

Ezután az SD kártyát csatlakoztassuk a Raspberry Pi számítógépünkhöz, és a telepítés első részével el is készültünk.
Csatlakoztassuk a  Raspberry Pi-hez a billentyűzetet, egeret, illetve monitort, majd indítsuk el. Tekintettel arra, hogy frissíteni fogjuk majd az operációs rendszerünket, ezért a hálózatra történő csatlakoztatást Ethernet kábel segítségével oldjuk meg. Tapasztalat szerint a WiFi kapcsolat nem működik. A bejelentkezéskor (1. ábra) a "szokásos" login/jelszó párost kell megadni (root/toor).

kep
2. ábra   Első bejelentkezés
 

Adjuk ki az "ifconfig" parancsot, ekkor megtudjuk a Raspberry Pi IP címét. A cikk írásakor a kiosztott IP cím a 10.10.5.87 volt (3. ábra). Természetesen az IP címet megtudhattuk volna az nmap segítségével, vagy akár más scanner alkalmazással is....

kep
3. ábra   Az ifconfig utasítás
 

Fontos kiadnunk az update és az upgrade utasításokat is, ezeket így tegyük meg (a cikk írásakor a középső sort nem használtuk):

apt-get update

apt-get upgrade

apt-get dist-upgrade

 

Néha nagyon kényelmes Linux alatt az mc (Midnight Commander) használata, de sajnos ez az alkalmazás nem található meg a letöltött installban. Ezért ezt nekünk telepíteni kell az "apt-get install mc" utasítással. Tekintettel arra, hogy root-ként léptünk be (még nem hoztunk létre új felhasználót), ezért a "sudo" elhagyható (4. ábra).

kep
4. ábra   Az mc telepítése
 

Ezután már az "mc" utasítás kiadható (5. ábra).

kep
5. ábra   Az mc futtatása
 

Természetesen nem az a célunk, hogy a Raspberry Pi számítógépünket úgy használjuk a későbbiekben, hogy mindig csatlakoztatunk hozzá monitort, egeret, illetve billentyűzetet.
Ezért a tervünk a, hogy a számítógépünket a hálózaton keresztül érjük majd el. Ehhez elég lenne a putty.exe is, de nekünk olyan távoli elérés kell, ahol nem csak parancsablak alkalmazható, hanem kényelmesen futtathatunk grafikus alkalmazásokat (pl.: wireshark) is. Ráadásul a webes teszteléseknél kiválóan alkalmazható Burp nem is használható parancssorban.....
Hiába engedélyezzük a puttx.exe-nél az X11-et (6. ábra), a grafikus bejelentkezést nem oldottuk meg, csak néhány alkalmazás futtatható távolról a mi gépünkön.

kep
6. ábra   A putty.exe beállítása, hogy grafikus programokat tudjunk távolról a saját képernyőnkön futtatni
 

A grafikus programok futtatásához a Connection/SSH/Auth/X11-nél kell bepipálni az "Enable X11 forwarding" négyzetet.
Ezért nekünk azt kell megoldanunk, hogy remote segítségével jelentkezzünk be távolról. Természetesen alkalmazhatnánk VNC-t is, illetve egyéb hasonló programot, de most az a célunk, hogy ne kelljen telepíteni semmit a saját számítógépünkre, és a már ismert remote-tal oldjuk meg ezt a problémát.

Nézzük most meg azt, hogy hogyan lehet remote-tal távolról bejelentkezni. Adjuk ki a következő utasítást a telepítéshez:

apt-get install xrdp

 

Ha a telepítéssel elkészültünk, akkor már csak a szolgáltatásokat kell elindítani, igaz, ezt még a konzol ablakban:

service xrdp start

service xrdp-sesman start

 

Ezeket a szervízindításokat látjuk az 7. ábrán.

kep
7. ábra   A szervízek elindítása a remote elérés miatt
 

Indítsuk el a "Remote Desktop Connection"-t, majd adjuk meg a hálózatunkban található Raspberry Pi IP címét (8. ábra).

kep
8. ábra   Távoli eléréshez szükséges IP cím megadása
 

Ezután a következő bejelentkező kép fogad minket, ahol már csak a login/password párost (alapbeállításnál root/toor) kell megadni (9. ábra).

kep
9. ábra   A belépési adatok megadása
 

Most már a jól ismert grafikus felület (10. ábra) köszönt minket. Itt kényelmesen használhatjuk akár a wireshark-ot, de akár a böngészőt is.

kep
10. ábra   A Raspberri Pi-n futó Kali Linux grafikus felülete
 

Természetesen a Kali Linux későbbi használatához szükséges lenne a no-ip alkalmazása (hogy ne csak abból a hálózatból érjük el, ahol a számítógépünk és a Raspberri Pi van), hanem akár távolról is. Ennek a megvalósítására egy későbbi cikkben térünk ki.

A tapasztalatunk az, hogy nem érdemes a Raspberry Pi 2-t remote-tal használni az eszköz lassúsága miatt.

 Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A Python programozási nyelv nagyon elterjedt a fejlesztők körében. Használják beágyazott rendszereknél, webes alkalmazásoknál, IT biztonság különböző területein, stb. Látható, hogy nagyon széles a felhasználási területe ennek a nyelvnek, ideje volt m. . . .

Bemutatjuk most a saját (!) Wifi-s hálózatunk tesztelésének az alapjait. Megnézzük, hogy hogyan lehet biztonságos jelszót választani. Feltörhetetlen rendszer nem létezik, de megismerve a tesztelés folyamatát, válaszokat kaphatunk arra vonatkozólag, h. . . .