loader
Foto

dotNET Core telepítése Ubuntu 16.04 Linux virtuális gépre

A Microsoft által kínált .NET Core nagy népszerűségnek örvend, hiszen ennek a segítségével már nem csak Microsoft operációs rendszer alatt tudjuk futtatni az alkalmazásainkat, hanem akár Linux rendszeren is. Ehhez azonban a Linux operációs rendszerünket fel kell készíteni. Ezt tekintjük át ebben a cikkben. A Linux operációs rendszert egy virtuális gépen fogjuk használni a .NET Core telepítésénél.

A Microsoft lehetőséget kínál a .Net Core keretkörnyezetével arra, hogy ne csak Microsoft-os operációs rendszer alatt tudjuk futtatni a C# (vagy VB) nyelven írt alkalmazásainkat, hanem akár Linux rendszeren is.
A cikk írásakor az Ubuntu 16.04-es operációs rendszert alkalmaztuk, amelyet a Virtualbox segítségével virtuális gépként használtunk (Linux szerver hiányában). Más  Linux disztribúción is fejleszthetünk C# nyelven, de a cikk írásakor az Ubuntu 16.04 LTS került kiválasztásra.
Írjuk be a következő linket:

https://packages.microsoft.com/config/ubuntu

A böngészőben (1. ábra) azokat az Ubuntu operációs rendszer verziókat láthatjuk, amelyeken a .NET Core telepíthető.

kep
1. ábra   Elérhető Ubuntu verziók
 

A "wget" segítségével a terminál ablakban le tudjuk tölteni a 16.04 könyvtárból az ahhoz az Ubuntu verzióhoz tartozó csomagot.

Írjuk be a terminál ablakba a következő utasítást (2. ábra):

wget https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/16.04/packages-microsoft-prod.deb

kep
2. ábra   A "packages-microsoft-prod.deb" letöltése
 

Ezután a letöltött csomagot telepítenünk kell. Ehhez a következő utasítást kell kiadnunk (3. ábra):

sudo dpkg -i packages-microsoft-prod.deb

kep
3. ábra   A letöltött csomag telepítése
 

Ha sikeresen telepítettük a letöltött csomagot, akkor szintén telepítenünk kell az "apt-transport-https"-t is (4. ábra):

sudo apt-get install apt-transport-https

kep

4. ábra   "apt-transport-https" telepítése
 

Ahhoz, hogy az SDK-t tudjuk telepíteni, frissíteni kell az Ubuntu 16.04-es operációs rendszerünket, ehhez ki kell adni a következő utasítást (5. ábra):

sudo apt-get update

kep

5. ábra   Operációs rendszer frissítése
 

A sikeres frissítés után telepíthetjük az SDK-t is, amelyhez a következő utasítás kiadása szükséges (6. ábra):

sudo apt-get install dotnet-sdk-2.2

kep

6. ábra   A .Net Core SDK telepítése
 

Elkészültünk a.NET Core telepítésével, most már tudunk konzol vagy webes alkalmazásokat futtatni (és fejleszteni) az Ubuntu Linux disztribúción.
A futtatáshoz (és a fejlesztéshez) a "dotnet"-et kell használnunk, amelynek az alkalmazásához segítséget kapunk, ha a következő utasítást kiadjuk (7. ábra):

dotnet --help

kep

7. ábra   A "dotnet" futtatásainak lehetősége
 

Végül kérjük le a .NET Core környezetének a különböző tulajdonságait (8. ábra):

dotnet --info

kep

8. ábra   A ".NET Core SDK" és a környezet tulajdonságainak lekérdezése
 

A következő részben megvalósítunk a Linux operációs rendszeren egy Console alkalmazást.Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Folytatjuk a Microsoft .NET Core keretkörnyezetének megismerését. Most egy egyszerű konzolos alkalmazást készítünk el az Ubuntu 16.04-es operációs rendszer alatt. Ennek az egyszerű alkalmazásnak elkészítjük a release változatát is. Nem a Visual Studi. . . .

Ebben a cikkben megnézzük az Ubuntu 20.04-re azoknak a programoknak, szolgáltatásoknak a telepítését, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ASP.NET Core alkalmazások futtathatók legyenek ezen a disztribúción. Ezért telepíteni fogjuk most a keretkörnyeze. . . .

A Microsoft által kínált .NET Core nagy népszerűségnek örvend, hiszen ennek a segítségével már nem csak Microsoft operációs rendszer alatt tudjuk futtatni az alkalmazásainkat, hanem akár Linux rendszeren is. Ehhez azonban a Linux operációs rendszerü. . . .