loader
Foto

Az MPLABX telepítése

A WebElektronika néhány cikk erejéig visszakanyarodik az eredeti ötlethez, pár cikket heti rendszerességgel közlünk a beágyazott rendszerek világából. Egyik ilyen terület a mikrovezérlők alkalmazása, amelyhez elengedhetetlen egy fejlesztőkörnyezet. Ezért ebben a cikkben az MPLABX keretkörnyezet, illetve egy 32 bites fordítónak, az XC32-es telepítését mutatjuk be.

A Microchip mikrovezérlőinek a fejlesztéséhez az MPLABX ajánlott, amely egy keretrendszer. Tehát ahhoz, hogy fejleszteni tudjunk PIC32MX mikrovezérlő alá, a keretrendszer telepítésén túl egy fordítót is le kell töltenünk és telepítenünk. Most ezeket a lépéseket nézzük át.

Az MPLABX keretrendszer innen tölthető le. A letöltés után indítsuk el a telepítőt (1. ábra).

kep
1. ábra   A telepítés elindítása
 

El kell fogadnunk a license feltételeket (2. ábra).

kep
2. ábra   A license feltételek elfogadása
 

Adjuk meg az elérési útvonalat, és a "proxy"-t ne alkalmazzuk.

kep
3. ábra   Elérési útvonal megadása
 

Válasszuk ki azokat a mikrovezérlő csalládokat, amelyeket a későbbiekben használni szeretnénk (4. ábra). 

kep
4. ábra   Kiválasztásra került a microchip által gyártott összes mikrovezérlő család
 

Ezután elkezdődik az MPLABX-nek a telepítése (5. ábra).

kep
5. ábra   MPLABX telepítése
 

Lehetőségünk nyílik egyéb szoftverek telepítésére is, ilyen az XC fordító, a Harmony, illetve a Code Configurator (6. ábra).

kep

6. ábra   Egyéb szoftverek telepítésének lehetősége
 

A cikk készítése során mi külön töltöttük le az XC32-es fordítót, amely itt érhető el. Letöltés után indítsuk el a telepítőt (7. ábra).

kep
7. ábra   A "C" fordító telepítésének elkezdése
 

A fordító telepítésekor itt is el kell fogadnunk a különböző license feltételeket (8.ábra).

kep
8. ábra   XC32-es fordító license feltételei
 

A különböző fejlesztések során mi az ingyenes fordítót fogjuk alkalmazni, amelynek a használata nagyon kényelmes, de vannak megszorítások, az egyik ilyen az, hogy nem tudunk igénybe venni optimalizálásokat (9. ábra).

kep
9. ábra   Az ingyenes lehetőség kiválasztása
 

Célszerű a telepítés során azt az elérési útvonalat megadni, amelyet a keretkörnyezet telepítésekor is alkalmaztunk (10. ábra).

kep
10. ábra   A fordító elérési útvonalának megadása
 

Jelöljük be a két lehetőséget (11. ábra).

kep
11. ábra   Fontos az "Add xc32 to the PATH environment variable" aktiválása
 

Ezután a telepítéshez szükséges beállítások elkészültek (12. ábra).

kep
12. ábra   Sikeres beállítások

Ezután a telepítés sikeresen megtörténik (13. ábra).

kep
13. ábra   Lehetőségünk nyílik a license vásárlásra, vagy egy 60 napos verzió kipróbálására (mi ezekkel a lehetőségekkel nem fogunk élni)
 

Végül a "C" fordító telepítése is megtörtént, a fejlesztőeszközünk készen áll arra, hogy a 32 bites mikrovezérlő családot használni tudjuk (14. ábra).

kep
14. ábra   Elkészült a "C" fordító telepítése

 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Október közepén elindítjuk az Atmel 8 bites mikrovezérlőkről szóló sorozatunkat. Ehhez használnunk kell természetesen egy fejlesztőkörnyezetet is. Több ilyen is létezik, például a WinAVR, vagy az Atmel Studio. Mi az Atmel Studio-t fogjuk használni, e. . . .

A PIC18F mikrovezérlők ma is népszerű a fejlesztők körében. Noha 8 bites architektúráról beszélünk, számos érdekes és hasznos alkalmazás megvalósítható vele. Elég csak az USB-re, vagy akár az Ethernetre gondolnunk. Ezért a Szerkesztőség egy sorozat k. . . .

A Microchip által javasolt fejlesztőkörnyezet az MPLABX, amely felváltja az MPlab-ot. Használata nehézkesnek tűnhet, ezért megnézzük ennek az IDE környezetnek a használatát, készítünk egy egyszerű projektet, amely egy PIC32 mikrovezérlőre épül.. . . .