loader
Foto

Vivado telepítése Windows 10 operációs rendszerre

A beágyazott rendszerek világa elég széles. Megtalálhatók itt a különböző mikrovezérlők, ARM-ek, de a berendezésorientált áramkörök (ASIC) is, és még a programozható eszközök alkalmazása is ehhez a hatalmas területhez tartozik. Most megnézzük a Vivado telepítését, amelyet a Xilinx által készített eszközökkel történő fejlesztéseknél tudunk alkalmazni.

A Vivado-t, a Xilinx fejlesztőrendszeréek a különböző telepítési csomagjait itt tudjuk letölteni:

https://www.xilinx.com/support/download.html

Különböző lehetőségünk van, mi a teljes offline letöltési lehetőséget választottuk ki, de akár webes install mellett is dönthetünk. Továbbá fontos szempont volt az is, hogy a legújabb FPGA családokat tudjuk majd a különböző projekteknél alkalmazni, ezért a legújabb Vivado verziót töltjük le. Fontos megjegyezni azt is, hogy ez a változat nem tartalmazza a régebbi FGPA családokat (pl.: Spartan3, Spartan6, stb.). Aki ezeket a régebbi családokat szeretné használni, az nézze meg az ISE vagy a Vivado archívumokat.
A letöltött telepítő kicsomagolása után indítsuk el a telepítést, és adjuk meg azt a könyvtárat, ahova szeretnénk telepíteni a Vivado-t (1. ábra).

kep
1. ábra   Vivado telepítésének első lépése
 

A következő lépésben megkapjuk a telepítés előtt az összegzést (2. ábra).

kep
2. ábra   Telepítés következő fázisa
 

Ezután a Vivado telepítési folyamata elindul (3. ábra).

kep
3. ábra   Vivado telepítése
 

A telepítés után lehetőségünk van kipróbálni 30 napig ingyenesen a teljes verziót, vagy akár az ingyenes ISE WebPACK-et. Mi az utóbbi lehetőség mellett döntöttünk, ezért nem tudjuk az összes tulajdonságát alkalmazni a későbbiekben ennek a fejlesztőkörnyezetnek (4. ábra).

kep
4. ábra   Vivado licenszelése
 

A licenszelési eljárás során válasszuk ki az első lehetőséget (5. ábra).

kep
5. ábra   Különböző egyéb tool-ok hozzáadása a leendő felhasználói licenszünkhöz
 

A licenszeünk elkészült, már használható a Vivado fejlesztőkörnyezet (6. ábra).

kep
6. ábra   Sikeres license generálás
 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Október közepén elindítjuk az Atmel 8 bites mikrovezérlőkről szóló sorozatunkat. Ehhez használnunk kell természetesen egy fejlesztőkörnyezetet is. Több ilyen is létezik, például a WinAVR, vagy az Atmel Studio. Mi az Atmel Studio-t fogjuk használni, e. . . .

A PIC18F mikrovezérlők ma is népszerű a fejlesztők körében. Noha 8 bites architektúráról beszélünk, számos érdekes és hasznos alkalmazás megvalósítható vele. Elég csak az USB-re, vagy akár az Ethernetre gondolnunk. Ezért a Szerkesztőség egy sorozat k. . . .

A Microchip által javasolt fejlesztőkörnyezet az MPLABX, amely felváltja az MPlab-ot. Használata nehézkesnek tűnhet, ezért megnézzük ennek az IDE környezetnek a használatát, készítünk egy egyszerű projektet, amely egy PIC32 mikrovezérlőre épül.. . . .