loader
Foto

Python frissítése Kali Linux-on

Ha letöltjük és telepítjük a legújabb Kali Linux 2021.3 verziót, akkor ahhoz még a 2.7.18-as Python fejlesztőkörnyezetet kapjuk. Célszerű az operációs rendszer frissítése után ezt a fejlesztőkörnyezetet is update-elni. Ennek a folyamatát tekintjük át ebben a cikkben.

A Kali Linux hivatalos oldaláról le lehet már tölteni a 2021.3 verziót. Telepítés után ha lekérdezhető a Python verziószáma a következő utasítással.

python --version

Látható a lekérdezés eredményeként, hogy a 2021.3-as Kali verziónál elég régi a Python (1. ábra).

kep
1. ábra   A python verziószámának lekérdezése
 

Erősen javasolt a Python frissítése, amely úgy tehető meg, hogy először töröljük a korábbi verziót a következő utasítással.

sudo apt remove python-is-python2

Ezzel az utasítással a Python törlésre kerül az operációs rendszerünkön (2. ábra).

kep
2. ábra   A python környezet törlése
 

Ezután már telepíthető a legújabb fejlesztőkörnyezet a következő utasítással.

sudo apt install -y python-is-python3

A telepítés folyamata látható a 3. ábrán.

kep
3. ábra   A python 3.X telepítése
 

Ha most újra lekérjük a Python keretkörnyezet verziószámát, akkor látható, hogy a legújabb változat került telepítésre (4. ábra).

kep
4. ábra   A python verziószámának ismételt lekérdezése
 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A Python programozási nyelv nagyon elterjedt a fejlesztők körében. Használják beágyazott rendszereknél, webes alkalmazásoknál, IT biztonság különböző területein, stb. Látható, hogy nagyon széles a felhasználási területe ennek a nyelvnek, ideje volt m. . . .

Bemutatjuk most a saját (!) Wifi-s hálózatunk tesztelésének az alapjait. Megnézzük, hogy hogyan lehet biztonságos jelszót választani. Feltörhetetlen rendszer nem létezik, de megismerve a tesztelés folyamatát, válaszokat kaphatunk arra vonatkozólag, h. . . .