loader
Foto

CAN protokoll használata az ICS segítségével

Az előző cikkben a CAN-Utils került telepítésre, illetve az ehhez a csomaghoz tartozó programokat próbáltuk ki. Most egy széles körben használt szimulátor telepítését és használatát mutatjuk be. Az Instrument Cluster Simulator (ICS) egy ingyenesen használható program, amelynek segítségével "életszagúbb" szimulációk, gyakorlatok végezhetők el. Az ICS-t fogjuk telepíteni ebben a cikkben, illetve ismerjük majd meg a használatának az alapjait.

Az ICS-t telepítenünk kell a használata előtt. A Github-ról le tudjuk másolni, illetve az adott "*.c" file-okat lefordítani. Töltsük (clone) le először a Github-ról a kérdéses file-okat, ehhez adjuk ki a terminálablakban a következő utasítást.

git clone https://github.com/zombieCraig/ICSim.git

A következő képen látható, hogy a másolás sikeres volt.

kep
1. ábra   Sikeres másolás a Github-ról
 

Nézzük meg az "ICSim" könyvtár tartalmát, adjuk ki az "ls -l" parancsot. Ennek hatására kilistázzuk az akutális könyvtár tartalmát.

kep
2. ábra   ICS könyvtár tartalma
 

Látható a 2. ábrán, hogy csak egy futtatható script van, amellyel be tudjuk állítani (és elindítani) a "vcan0" interfészt. Nézzük meg például az "icsim.c" file tartalmát. Látható a file legelején, hogy betöltésre kerül(ne) az "SDL.h" és az "SDL_image.h" file-ok.

kep
3. ábra   Hiányzó header file-ok
 

Ugyanakkor ez a két file még nem található meg a virtuális operációs rendszeren, ezért telepítenünk kell a következő utasítás segítségével.

sudo apt-get install libsdl2-dev libsdl2-image-dev -y

Ha korábban a virtuális gépünket update-eltük, akkor a telepítés sikeres lesz (4. ábra).

kep
4. ábra   Sikeres SDL2 telepítés
 

Most már a kérdéses ".c" file-okat tudjuk fordítani a "make" segítségével, a terminálablakban adjuk ki a következő parancsot.

make

Sikeres fordításnál a következő kép fogad minket (5. ábra).

kep
5. ábra   Sikeres fordítás
 

Ha most megint kilistázzuk az "ICS" könyvtár tartalmát, akkor már láthatók azok a scriptek, amelyek elengedhetetlenek a CAN üzenetek létrehozása során (6. ábra).  

kep
6. ábra   Lefordított scriptek az ICS könyvtárban
 

Tekintettel arra, hogy két programot kell egyszerre futtatni, ezért a terminálablakban nyissunk még egy fület, majd az egyik ablakban adjuk ki a következő parancsot.

./icsim vcan0

kep
7. ábra   Szimulátor indítása
 

Ez a program egy grafikus felületet nyit meg, ahol láthatók az irányjelzők, a becsukott ajtókkal rendelkező autó, illetve a sebességkijelző.

kep
8. ábra   A szimulált műszerfal
 

Hiába látjuk a műszerfalat, a különböző vezérlők állapotait nem tudjuk megváltoztatni. Ha szeretnénk módosítani a vezérlők állapotain a műszerfalon (pl.: sebesség, irányjelző, stb), akkor el kell indítanunk a másik ablakban a "controls" scriptet is.
Adjuk ki a következő parancsot.

./controls vcan0

A program az elindulása után jelzi, hogy nem csatlakoztattunk joystick-ot, ezért billentyűzet segítségével tudunk majd célzott CAN üzeneteket előállítani.

kep
9. ábra   A "controls" script elindítása
 

A "controls" program grafikus felülete látható a következő ábrán, ahol láthatók azok a billentyűk is, amelyeket alkalmazhatunk az adott CAN üzenet létrehozásához.

kep
10. ábra   "controls" program grafikus felülete
 

Most indítsuk el a Wireshark-ot, válasszuk ki a "vcan0" hálózati interfészt, és indítsuk el a CAN üzenetek monitorozását. Próbáljuk ki a különböző lehetőségeket (ajtók kinyitása, zárása, sebesség megváltoztatása, stb), és az ezekhez a parancsokhoz tartozó CAN üzenetek is megjelennek a Wireshark felületén.  

kep
11. ábra   CAN üzenetek a Wireshark felületén
 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A Python programozási nyelv nagyon elterjedt a fejlesztők körében. Használják beágyazott rendszereknél, webes alkalmazásoknál, IT biztonság különböző területein, stb. Látható, hogy nagyon széles a felhasználási területe ennek a nyelvnek, ideje volt m. . . .

Elkezdjük most részletesebben megismerni az nmap használatát. Az nmap nagyon fontos eszköz az IT biztonsággal, illetve az üzemeltetéssel foglalkozó szakembereknél. De hogyan működik? Hogyan lehet és érdemes a scannelési tulajdonságokat beállítani? M. . . .