loader
Foto

Arduino fejlesztőkörnyezet felkészítése esp8266-os (esp32) eszközök alkalmazására

A beágyazott rendszerek szinte megkerülhetetlen szereplői a különböző mikrovezérlők. Az IoT megjelenése után különböző mikrovezérlők, vezetéknélküli adatátviteli megoldások jelentek meg. Az IoT fejlesztések egyszerűbbé, kényelmesebbé váltak. Egyik fejlesztési lehetőség az esp32/esp8266 panelek alkalmazása. Ebben a cikkben felkészítjük az ingyenesen letölthető Arduino fejlesztőkörnyezetet arra, hogy ne csak az Arduino paneleket tudjunk alkalmazni, hanem különböző ESP paneleket is. Ezáltal kényelmesebben lehet WiFi-s, Bluetooth-os, stb alkalmazásokat fejleszteni.

Az esp32-es, illetve esp8266-os paneleknél a fejlesztések során használhatuk C#-ot, C-t, illetve uPython-t is. A mostani cikkben az Arduino fejlesztőkörnyezetet készítjük fel a különböző "esp" panelek használatára. Tehát a későbbiekben "C" nyelven lehet fejleszteni alkalmazásokat az esp panelekhez.
Indítsuk el a korábban telepített Arduino fejlesztőszoftvert, amely itt érhetó el: arduino.cc.

Látható az "Eszközök" menüpont alatt az "Alaplap" linknél, hogy jelenleg csak Arduino panelek használhatók az alkalmazással (1. ábra).

kep
1. ábra   Az elérhető Arduino panelek
 

Ezután menjünk a "Fájl/Beállítások" menüpontra, és a "Beállítások" ablak "További Alaplap-kezelő URL-ek"  szövegdobozba másoljuk be a következő elérhetőséget.

http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json

Ez a folyamat látható a 2. ábrán.

kep
2. ábra   Az elérési útvonal megadása a "Beállítások" ablaknál
 

Ha bemásoltuk ezt a linket, menjünk újra az "Eszközök" menüpontra, és kattintsunk az "Alaplap-kezelő" menüpontra (3. ábra).

kep
3. ábra   Az "Alaplap-kezelő" elérése
 

A felbukkanó "Alaplap-kezelő" ablak kereső részébe írjuk be az "esp"-t, és láthatók lesznek azok az esp8266-os panelek, amelyek már csak a telepítésre várnak (4. ábra).

kep
4. ábra   "Az Alaplap-kezelő" 
 

Kattintsunk a "Telepítés" nyomógombra, majd a telepítés után láthatóvá válnak a különböző esp8266-os fejlesztőpanelek (5. ábra).

kep
5. ábra   Láthatók a telepített ESP modulok
 

Ugyanígy lehet az esp32-es paneleket is telepíteni az Arduino fejlesztőkörnyezet alá. Az esp32-es paneleknél a következő linket kell alkalmazni.

https://dl.espressif.com/dl/package_esp32_index.json

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Október közepén elindítjuk az Atmel 8 bites mikrovezérlőkről szóló sorozatunkat. Ehhez használnunk kell természetesen egy fejlesztőkörnyezetet is. Több ilyen is létezik, például a WinAVR, vagy az Atmel Studio. Mi az Atmel Studio-t fogjuk használni, e. . . .

A PIC18F mikrovezérlők ma is népszerű a fejlesztők körében. Noha 8 bites architektúráról beszélünk, számos érdekes és hasznos alkalmazás megvalósítható vele. Elég csak az USB-re, vagy akár az Ethernetre gondolnunk. Ezért a Szerkesztőség egy sorozat k. . . .

A Microchip által javasolt fejlesztőkörnyezet az MPLABX, amely felváltja az MPlab-ot. Használata nehézkesnek tűnhet, ezért megnézzük ennek az IDE környezetnek a használatát, készítünk egy egyszerű projektet, amely egy PIC32 mikrovezérlőre épül.. . . .