loader
Foto

vscode és python extension telepítése Kali Linux-ra

Python kódok, scriptek írásakor alkalmazhatunk egyszerű szövegszerkesztőt is (pl.: nano, leafpad), de célszerű valamilyen Python szövegszerkesztőt használni. Ilyen például a PyCharm, illetve a VSCode is. Ebben a cikkben a vscode kerül telepítésre, mert inkább ezt fogjuk a későbbi projektjeinkben alkalmazni. A vscode ingyenes, bárki által elérhető.

Lehetőségünk van akár a repository-ból is telepíteni a vscode-t, de mi most az egyszerűbb utat választva, a telepítőcsomagot töltjük le a következő oldalról.

https://code.visualstudio.com/download

A honlapról a Linux telepítőt (Ubuntu) válasszuk ki, majd töltsük le az aktuális *.deb file-t.


1. ábra   A *.deb csomag letöltése
 

A Kali Linuxban a letöltött file-ok a "Downloads" könyvtárban találhatók, ezért a letöltés után lépjünk be ebbe a könyvtárba, és adjuk ki a következő utasítást.

cd Downloads

 

A telepítést a következő utasítás kiadásával kezdődhet el.

sudo apt install ./code_1.73.1-1667967334_amd64.deb

kep
2. ábra   A letöltött *.deb csomag elindítása a "Downloads" könyvtárban
 

A telepítés után célszerű kiadni a következő utasítást (frissítés), hogy a legfrissebb fejlesztési környezet álljon a rendelkezésünkre.

sudo apt update -y && sudo apt upgrade -y

kep
3. ábra   A telepített "vscode" frissítése
 

Ha  Kali Linuxban a "Kali" ikonra kattintunk, akkor a megjelenő keresőben írjuk be a "visual" szót, és a telepített vscode láthatóvá válik. A telepítés sikeres volt.

Ha rákattintunk a "Visual Studio Code" névre az egér jobb gombjával, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy a telepített vscode ikont kitegyük az asztalra a kényelmes indítás érdekében.

kep
4. ábra   A Visual Studio Code elindítása
 

A telepítés helyét a következő ábra mutatja.

kep
5. ábra   A telepített fejlesztőkörnyezet elérési útvonala
 

Indítsuk el a Visual Studio Code-t, és válasszuk ki a nekünk megfelelő megjelenést (template). 

kep
6. ábra   A "vscode" első indítása, a téma beállítása
 

A vscode már telepítésre került a Kali Linux virtuális gépünkre, de még nem alkalmas arra, hogy Python kódokat tudjunk írni ezen a felületen keresztül. Ne feledjük, ezt a fejlesztőkörnyezetet a Microsoft nem pont erre a nyelvre hozta létre.
Ezért telepítenünk kell még a Python extension-t, amelynek az egymást követő lépései láthatók a következő ábrán. Először kattintsunk az "Extensions" ikonra, majd írjuk be a keresőbe a "python" kifejezést. Ezután válasszuk ki a megjelenő Python extensiont, majd kattintsunk az "install" nyomógombra.

kep
7. ábra   A "python" extension telepítésének a menete
 

A telepítés sikerült, most már a Kali Linux-on (vagy más Ubuntu disztribúción) a vscode alkalmazással kényelmesen tudunk összetett Python kódokat, alkalmazásokat készíteni.

 Egyéb cikkek

Mappa

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A Python programozási nyelv nagyon elterjedt a fejlesztők körében. Használják beágyazott rendszereknél, webes alkalmazásoknál, IT biztonság különböző területein, stb. Látható, hogy nagyon széles a felhasználási területe ennek a nyelvnek, ideje volt m. . . .

Bemutatjuk most a saját (!) Wifi-s hálózatunk tesztelésének az alapjait. Megnézzük, hogy hogyan lehet biztonságos jelszót választani. Feltörhetetlen rendszer nem létezik, de megismerve a tesztelés folyamatát, válaszokat kaphatunk arra vonatkozólag, h. . . .