loader
Foto

Fizikai tesztkörnyezet CAN protokoll vizsgálatára

A WebElektronika eredeti célkitűzése a beágyazott rendszereket és a C# témakörét érintette, de később megjelentek az egyéb témakörök is. Ebben a cikkben egy CAN protokoll vizsgálatára, tanulására alkalmas fizikai tesztkörnyezet kerül bemutatásra. Korábban két cikk erejéig érintettük már a CAN protokollt, de most újra elővesszük ezt a kommunikációs szabványt néhány cikk erejéig.

Ha szeretnénk megvalósítani egy fizikai környezetet a CAN protokoll megismeréséhez, akkor véleményünk szerint érdemes legalább három CAN ECU alkalmazása, hogy a "címzés", az adott eszköz kiválasztása is gyakorolható legyen.
Az általunk elkészített fizikai tesztkörnyezet 4 CAN ECU-ból áll. A CAN-ECU-t egy Arduino UNO és egy CAN shield valósít meg. A teljes tesztkörnyezet logikai felépítése látható az első ábrán.

kep
1. ábra   Négy CAN ECU kerül alkalmazásra a CAN fizikai tesztkörnyezetben (nem került feltüntetésre a két 120 Ohm-os lezáró ellenállás)
 

A fizikai tesztkörnyezet egy 8U-s 19"-os asztali rack polcon került kialakításra. A kényelmes használatot jelentősen megkönnyíti az ipari rendszereknél elterjedt "D sín" is, hiszen a különböző eszközök kényelmesen rögzíthetők ezen. 

kep
2. ábra   8U-s asztali rack polc, rajta két D sínnel (a felső sínen lévő eszközök nem a CAN tesztkörnyezethez tartoznak)
 

A CAN busz egyik előnye az, hogy egyszerűen lehet csatlakoztatni különböző eszközöket. A fizikai tesztkörnyezetnél ezt a Wago gyorscsatlakozók használatával értük el (3. ábra).

kep
3. ábra   A CAN ECU-k a CAN buszra WAGO gyorscsatlakozóval csatlakoznak
 

A "D sín" használata szinte elvárt, ennek segítségével kényelmesen lehet üzembiztosan fizikailag rögzíteni a felhasznált eszközöket. Beszerezhetők olyan műszerdobozok is, amelyek erre a fizikai rögzítésre kerültek kialakításra, de ezek drágák. Ezért kerültek felhasználásra a 4. képen látható zöld színű csatlakozók.

kep
4. ábra   A D sínre csatlakoztatott Arduino Uno és a CAN shield
 

A következő részben telepítjük azokat a szükséges programokat, amelyek segítségével a tesztkörnyezetet használni tudjuk.

 



Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Az nmap (grafikus megjelenítésnél a ZenMap) használata az IT biztonság, illetve az üzemeltetés területén dolgozó szakembereknél szinte elkerülhetetlen. Az ingyenes szoftver segítségével tesztelhetők a számítógépeink, a számítógéphálózatunk, vizsgálha. . . .

A Python programozási nyelv nagyon elterjedt a fejlesztők körében. Használják beágyazott rendszereknél, webes alkalmazásoknál, IT biztonság különböző területein, stb. Látható, hogy nagyon széles a felhasználási területe ennek a nyelvnek, ideje volt m. . . .

Bemutatjuk most a saját (!) Wifi-s hálózatunk tesztelésének az alapjait. Megnézzük, hogy hogyan lehet biztonságos jelszót választani. Feltörhetetlen rendszer nem létezik, de megismerve a tesztelés folyamatát, válaszokat kaphatunk arra vonatkozólag, h. . . .