loader
Foto

KiCad telepítése Kali Linux alá

A KiCad ingyenes áramkörfejlesztő rendszer több platformon is használható. Alkalmazható Windows operációs rendszeren, Linux-on, macOS-en, de még Docker container-ként is használható. Megtalálhatók a schematic, illetve a PCB editorok mellett olyan alkalmazások is, amelyek alkalmazásával a különböző áramkörfejlesztések kényelmesebbé válnak. És ez a rendszert ingyenesen elérhető. Ebben a cikkben ennek az áramkörfejlesztő szoftvernek a Kali Linux-on történő telepítésének a folyamata található meg.

Indítsuk el a Kali Linux virtuális gépet, majd frissítsuk ezt az operációs rendszert a következő utasítások alkalmazásával (a konkrét telepítéshez ezek a lépések nem szükségesek, de célszerűek). 

sudo apt update
sudo apt upgrade

kep
1. ábra   Kali Linux operációs rendszer frissítése
 

Most már elkezdődhet a konkrét telepítés, amely a követező utasítás kiadásával érhető el.

sudo apt install kicad

kep
2. ábra   Telepítés folyamata
 

A telepítés ezzel a lépéssel sikeresen be is fejeződik, viszont parancsikon nem kerül megjelenítésre a Desktop-on. Ez nem baj, a terminálablakban kell kiadni a következő utasítást.

kicad

Ezután megjelenik a 3. ábrán lévő ablak, ahol KiCad konfigurációs beállításai végezhetők el.

kep
3. ábra   A KiCad elindítása
 

Ezután a 4. ábrán lévő kép fogad minket, ahol már létrehozható egy új projekt.

kep
4. ábra   A KiCad dashboard-ja
 

Most már a KiCad szoftvercsomag kényelmesen használható a Kali Linux operációs rendszeren.

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Október közepén elindítjuk az Atmel 8 bites mikrovezérlőkről szóló sorozatunkat. Ehhez használnunk kell természetesen egy fejlesztőkörnyezetet is. Több ilyen is létezik, például a WinAVR, vagy az Atmel Studio. Mi az Atmel Studio-t fogjuk használni, e. . . .

A PIC18F mikrovezérlők ma is népszerű a fejlesztők körében. Noha 8 bites architektúráról beszélünk, számos érdekes és hasznos alkalmazás megvalósítható vele. Elég csak az USB-re, vagy akár az Ethernetre gondolnunk. Ezért a Szerkesztőség egy sorozat k. . . .

A Microchip által javasolt fejlesztőkörnyezet az MPLABX, amely felváltja az MPlab-ot. Használata nehézkesnek tűnhet, ezért megnézzük ennek az IDE környezetnek a használatát, készítünk egy egyszerű projektet, amely egy PIC32 mikrovezérlőre épül.. . . .