loader
Foto

ESP32 szoftveres újraindítása

Néha előfordul az, hogy egy mikrovezérlőt szoftveresen kell újraindítani. Ebben a cikkben megnézzük azt a lehetőséget, amelynek segítségével az ESP32 mikrovezérlő szoftveresen újraindítható.

Nem gyakori az, hogy egy mikrovezérlőt szoftveresen kell újraindítani, de néha előfordul. Ilyen újraindítási lehetőség van a Microchip PIC32MX családjánál is, illetve ez a funkció az ESP32 mikrovezérlőnél is megtalálható.

A következő példa a szoftveres újraindítást mutatja be, a "setup()" függvényben kerül meghívásra a "restart()", amely az "ESP" névtérben van. Először az USB-UART sebesség kerül beállításra, majd kiírásra kerül a Serial Monitor felületén a "5 sec múlva újraindul a uC" felirat. Ezután a vezérlés várakozik 5 másodpercet, majd meghívásra kerül a "restart()" függvény.

void setup() {

  Serial.begin(115200);
  Serial.println("5 sec múlva újraindul a uC");
  delay(5000);
  ESP.restart();
}


void loop() {


}

 

A következő ábrán látható az alkalmazás működés közben, a Serial Monitoron megjelenik az az üzenet, amely az újraindításra utal. A "loop()" függvény üres, a "setup()"-ban került meghívásra a "restart()" függvény.

kep
1. ábra   Az ESP32 mikrovezérlő 5 másodpercenként újraindul
 

 

 

 

 Egyéb cikkek

További cikkeink ebben a témakörben

Régebbi cikkeink

Október közepén elindítjuk az Atmel 8 bites mikrovezérlőkről szóló sorozatunkat. Ehhez használnunk kell természetesen egy fejlesztőkörnyezetet is. Több ilyen is létezik, például a WinAVR, vagy az Atmel Studio. Mi az Atmel Studio-t fogjuk használni, e. . . .

A PIC18F mikrovezérlők ma is népszerű a fejlesztők körében. Noha 8 bites architektúráról beszélünk, számos érdekes és hasznos alkalmazás megvalósítható vele. Elég csak az USB-re, vagy akár az Ethernetre gondolnunk. Ezért a Szerkesztőség egy sorozat k. . . .

A Microchip által javasolt fejlesztőkörnyezet az MPLABX, amely felváltja az MPlab-ot. Használata nehézkesnek tűnhet, ezért megnézzük ennek az IDE környezetnek a használatát, készítünk egy egyszerű projektet, amely egy PIC32 mikrovezérlőre épül.. . . .